Društvo

Međunarodni masterklas Hands on Particle Physics u četvrtak na Ekonomskom fakultetu

Ministarstvo nauke u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore – Ekonomskim fakultetom i Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN), po prvi put organizuje međunarodni događaj - masterklas “Hands on Particle Physics” pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), na Ekonomskom fakultetu (sala Milenijum) u četvrtak 16. marta 2017. godine, sa početkom u 9:30 časova.
Međunarodni masterklas Hands on Particle Physics u četvrtak na Ekonomskom fakultetu
Portal AnalitikaIzvor

Masterklasi "Hands on Particle Physics" je, kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, obrazovno-istraživački program u okviru kojeg će 200 naučnih institucija aktivno učestvovati sa oko 13.000 učenika srednjih škola iz 55 zemalja širom svijeta. Prvi dio programa obuhvata uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi dio programa se sastoji od vježbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimentima u CERN-u.

U programu će učestvovati učenici IV razreda srednjih stručnih škola i gimnazija iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Bara i Cetinja.

Na kraju programa, učenici će imati priliku da učestvuju u video konferenciji na engleskom jeziku i diskutuju o rezultatima sa drugim studentima i naučnicima širom svijeta kod kojih se istog dana organizuje ovaj masterklas.

Program će otvoriti ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Portal Analitika