Politika

Predstavnici opozicije nijesu potpisali zapisnike iz „političkih razloga“?!

Funkcioner Demokratskog fronta iz Nikšića i član Glavnog odbora Pokreta za promjene Arsenije Lalatović objavio je na svom Fejsbuk profilu faksimil zapisnika sa biračkog mjesta u Ozrinićima na kojem se vidi da predstavnici opozicije nijesu potpisali taj dokument - iz političkih razloga.
Predstavnici opozicije nijesu potpisali zapisnike iz „političkih razloga“?!
Portal AnalitikaIzvor

U zapisniku sa biračkog mjesta Ozrinići 127, koji je objavio Lalatović, navodi se da opozicioni članovi biračkog odbora nijesu potpisali zapisnik ,,zbog političkih razloga kao i zbog činjenice da su izbori nelegitimni, nezakoniti, jednopartijski i da je ugrožena tajnost glasanja“.

– Jedan od zapisnika, koji naravno nije potpisan od strane opozicije, a potpis predstavnika vlasti na samom dnu. Odgovori zašto su izbori nedemokratski i nezakoniti – napisao je Lalatović na svom Fejsbuk profilu uz fotografije zapisnika iz Ozrinića.

Prema saznanjima Pobjede, predstavnici opozicije su i na ostalim biračkim mjestima imali identična ili slična obrazloženja zbog kojih nijesu potpisali zapisnike o radu biračkih odbora.

Opozicija, iako je bojkotovala izbore, preko svojih predstavnika učestvovala je u radu biračkih odbora, a na čak 67 imala je i predsjednike.

U zapisniku koji je objavio Lalatović - u stavki pet koja je predviđena za konkretne slučajeve povrede izbornog postupka – opozicionari, međutim, nijesu naveli niti jedan razlog za taj stav.

U zapisniku se navodi da je glasanje proteklo u potpunom redu kao i da se za vrijeme glasanja nije desilo ništa što bi ugrozilo izborni postupak. Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, ukoliko je ugrožena tajnost glasanja prekida se postupak glasanja, što opozicioni predstavnici u biračkim odborima nijesu uradili, ukoliko su smatrali da je ugrožena tajnost glasanja.

– Glasanje je tajno. Ukoliko birački odbor ne uredi biračko mjesto na način kojim se obezbjeđuje tajnost glasanja, birački odbor se raspušta, a glasanje se na tom biračkom mjestu ponavlja – navodi se u Zakonu o izboru poslanika i odbornika.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: Facebook

Portal Analitika