Protokol

SDP među osnivačima Progresivne alijanse u Berlinu

Osnivačka Konvencija Progresivne Alijanse održana je u organizaciji SPD Njemačke u Berlinu, uz učešće predsjednika SDP Crne Gore Ranka Krivokapića, saopšteno je Portalu Analitika iz Socijaldemokratske partije.
SDP među osnivačima Progresivne alijanse u Berlinu
Portal AnalitikaIzvor

Konvencija je održana pod sloganom "Izgradnja naše zajedničke budućnosti", a Progresivna alijansa predstavlja novi globalni okvir za promociju socijaldemokratskih politika kojeg čine između ostalog sve najjače evropske socijaldemokratske partije.

Konvencijom je predsjedavao Martin Šulc, kandidat za kancelara u ime njemačkih socijaldemokrata - SPD na predstojećim izborima u toj zemlji. Skupu su prisustvovali i premijeri Švedske i Portugalije koji su iz redova evropskih socijaldemokratskih partija, kao i mnogi visoki funkcioneri ovih partija iz Evrope, Azije,Afrike, Sjeverne i Latinske Amerike.

Predsjednik Krivokapić je učestvovao i na liderskom sastanku Progresivne alijanse kojim je predsjedavao Martin Šulc.

On je u svom izlaganju naglasio da je pred progresivnim socijaldemokratskim partijama velika odgovornost da budu vodeća snaga u suočavanju sa izazovima rastuće političke i bezbjednosne krize koja poprima globalne razmjere.

"Pred izazovom smo da odbranimo demokratska dostignuća kojima je upravo Evropska ljevica utrla put nakon 2. svjetskog rata. Ne smijemo dozvoliti da nas kriza odvede u populizam i nacionalizam, a nedostatak adekvatnog odgovora progresivnih i demokratskih snaga otvoriće prostor upravo takvim politikama.Političko-bezbjednosnu krizu u Evropi nastoje iskoristiti nacionalisti i populisti dok su na Balkanu autokratski lideri ti koji krizu koriste kako bi izbjegli reforme i suočavanje sa pravdom", kazao je Krivokapić.

Krivokapić se na marginama konferencije susreo sa Martinom Šulcom, premijerom Švedske Stefanom Lofvenom, generalnimsekretarom PES Ahimom Postom i drugim liderima socijaldemokratskih partija i evropskim poslanicima.

Krikvokapić je u Berlinu imao susrete u Kancelarijatu Angele Merkel, sa čelnicima Direktorata za Zapadni Balkan Ministarstva vanjskih poslova i Minisitarstva privrede, kao i sa direktorima  uticajnih njemačkih tink-tankova koji se bave pitanjima Zapadnog Balkana.

On je u razgovorima ukazao na ozbiljnost političke krize u Crnoj Gori produbljene nakon parlamentarnih izbora održanih u danu objavljivanja "državnog udara". Predsjednik Krivokapić je predočio poziciju SDP u rješavanju krize koja podrazumijeva ponavljanje izbora u roku do održavanja predsjedničkih izbora početkom 2018. On je naglasio da na raznim stranama u Crnoj Gori postoje snage kojima odgovara dalja destabilizacija prilika, zbog čega je neophodna pomoć i podrška naših međunarodnih partnera u rješavanju krize.

"SDP je bio presudan u saniranju krize prošle godine kroz parlamentarni dijalog i prelaznu Vladu, a spremni smo da i sada damo svojdoprinos uz pomoć i podršku naših evropskih prijatelja", rekao je Krivokapić.

Portal Analitika