NATO

Bošković i Jokić posjetili Mornaricu VCG

Ministar odbrane Predrag Bošković sa saradnicima, posjetio je danas Mornaricu u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnika Ljubiše Jokića, nakon čega su razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave, na čelu sa predsjednikom Opštine Bar Zoranom Srzentićem.
Bošković i Jokić posjetili Mornaricu VCG
Portal AnalitikaIzvor

Cilj posjete Baru, tokom koje su ministar i načelnik GŠ razgovarali sa pripadnicima Mornarice, na čelu sa komandantom, kapetanom broda Darkom Vukovićem, bio je upoznavanje sa kapacitetima, zadacima i vizijom razvoja Mornarice, ali i rješavanje pitanja koja su u interesu Vojske Crne Gore, kroz valorizaciju nekoliko objekata u njenom vlasništvu na teritoroji barske opštine. 

Tom prilikom, ministar Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore,  obišli su Komandu Mornarice, Mornarički operativni centar, brodove i kasarnu „Pero Ćetković“.

Komandant Mornarice, kapetan bojnog broda Darko Vuković predstavio je sveobuhvatni nivo interoperabilnosti Mornarice Vojske Crne Gore, kao i zadatke i ulogu Mornaričkog operativnog centra u procesu sakupljanja i razmjene podataka na nacionalnom i na međunarodnom nivou. On je istakao da pripadinici Mornarice u punom kapacitetu i na profesionalan način ispunjavaju svoje zadatke, što je pokazano i tokom velikog broja zajedničkih vježbi sa pripadnicima mornarica partnerskih zemalja.

Ministar je izrazio zadovoljstvo nivoom razvoja Mornarice, u ovom značajnom momentu, kada se očekuje finalizacija procesa potpisivanja Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO.

Bošković i predsjednik Opštine Bar, Zoran Srzentić istakli su tokom susreta sa novinarima da je saradnja Vojske Crne Gore i Opštine Bar na izuzetno visokom nivou. Ministar je naveo nekoliko lokaliteta i objekata u vlasništvu Vojske Crne Gore na teritoriji Opštine Bar koji se mogu valorizovati, kako u cilju rješavanja stambenih pitanja pripadnika Vojske i civilnih lica, tako i stavljanjem na raspolaganje i korišćenje građanima Bara. Sadržaji sa Topolice bi se, precizirao je ministar, u cilju njene turističke valorizacije, mogli preseliti u kasarnu „Pero Ćetković“, dok bi se postojeći sportski tereni u toj kasarni mogli ponuditi na raspolaganje sportskim kolektivima u opštini. Ministar je ponudio Opštini i njenoj bolnici na upotrebu i korišćenje hiperbaričnu komoru za ronioce.

Srzentić je kazao da su Vojska Crne Gore i Opština Bar našli zajedničko rešenje i dogovor oko izgradnje puta na relaciji od Sutomora do Crnog rta.

Bošković i Srzentić izrazili su uvjerenje da će saradnja Vojske Crne Gore i Opštine Bar ostati na visokom nivou, te da će se zajedničkim naporima doći do zadovoljavajućih rješenja u cilju prevazilaženja statusnih pitanja pripadnika Vojske, kao i daljeg napretka Opštine Bar.  

Portal Analitika