Društvo

Kod Budoša 20 bijelih roda

U blizini tunela Budoš kod Nikšića sletjelo je 20 bijelih roda (Ciconia ciconia), potvrdili su ornitolozi Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.
Kod Budoša 20 bijelih roda
Portal AnalitikaIzvor

U crnogorskom Centru za zaštitu i proučavanje ptica su saopštili da je taj podatak za njih nada da će se svake naredne godine pojavljivati sve veći broj roda, jer Crna Gora ima idealna staništa za ovu vrstu.

"Međutim, uprkos odličnim uslovima, rode su nas u kontinuitetu zaobilazile 116 godina. Za ovakvu rekaciju bio je kriv čovjek. Istorijski podaci ukazuju da je gotovo 60 parova gnijezdilo u dolini rijeke Bojane, kao i na Skadarskom jezeru, međutim da su svirepo ubijane, a da su im se gnijezda sa krovova kuća nemilosrdno rušila", saopšteno je iz Centra.

U želji da pomognu oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, u saradnji sa EPCG, CZIP je prošle godine započeo pilot projekat oporavka ove vrste kod nas.

"U prvoj fazi postavljena je vještačka platforma, kako bi se obezbjedio siguran dom za gniježđenje para Rodić u Beranama. Nažalost, Perko je proljeće proveo sam jer je tokom seobe ostao bez voljene Perke, a kasnije je i sam uginuo nakon hladnog talasa početkom godine. Sličnu sudbinu doživio je par roda u Rožajama, koji je dobio potomstvo, nakon čega je jedna od roda nastradala od udara groma. Pojava 20 bijelih roda u Nikšiću, nepogrešivog pokazatelja da je stiglo proljeće, svakako nas ohrabruje. Ostaje dilema da li se tu odmaraju nakon dugog puta iz Afrike, te da li će se odlučiti da ipak ostanu ovo ljeto kod nas", navode iz CZIP.

Iako je u Crnoj Gori prošle godine evidentirano svega šest jedinki, globalna populacija bijelih roda je stabilna, pa čak i u porastu i procjenjena je na preko 700.000 jedinki, dok evropska populacija broji do pola miliona odraslih jedinki.

Portal Analitika