Društvo

Uloga privrede ključna u sticanju praktičnog znanja

Saradnja obrazovnog sistema sa privredom u cilju stvaranja mogućnosti za sticanje praktičnih znanja tokom školovanja, od ključne je važnosti za reformu obrazovanja, tržište rada i ekonomiju, ocijenjeno je u razgovoru ministra Damira Šehovića sa predstavnicima Savjeta stranih investitora.
Uloga privrede ključna u sticanju praktičnog znanja
Portal AnalitikaIzvor

Šehović je danas predsjedniku Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, Kristofu Šoenu i izvršnoj direktorici, Mariji Šuković predstavio pravce reforme obrazovanja na svim nivoima i rekao da se najveće promjene očekuju u dijelu visokog i srednjeg stručnog obrazovanja, a to su oblasti u kojima bi pomoć privrede bila dragocijena.

„On je upoznao Šoena sa planovima Ministarstva u dijelu povećanja obima praktičnog znanja koje bi naši srednjoškolci i studenti sticali u kompanijama u toku formalnog obrazovanja, kako bi po završetku škole ili studija bili konkurentniji na tržištu rada“, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Šehović je pozvao Savjet stranih investitora da otvore vrata velikih kompanija za studente i srednjoškolce u programu dualnog obrazovanja i dodao da je Ministarstvo prosvjete otvoreno za još aktivniju saradnju i konstruktivne predloge.

Šoen je, kako se navodi, upoznao Šehovića sa informacijom da je Savjet izdao sedmo izdanje Bijele knjige – publikacije o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori, koja se bavi i otklanjanjem prepreka za rast i razvoj na tržištu rada, sa kojim je obrazovni sistem usko povezan.

On je istakao da je Savjet prepoznao značaj obrazovanja i da će doprinijeti u reformi obrazovnog sistema na svim nivoima, od predškolskog do viskokog.

Kako je najavio Šoen, u skladu sa tim, Savjet će razmotriti načine otvaranja mogućnosti za sticanje praktičnih znanja mladih u kompanijama članicama.

„Sagovornici su zaključili sastanak konstatacijom da je obrazovanje pokretač cjelokupnog razvoja, i da u tom smislu zahtijeva posebnu pažnju ne samo resornih institucija već i privrednih subjekata“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika