Politika

Lekić: Većinski Nikšić ostao van lokalnog parlamenta

Lider Demosa Miodrag Lekić čestitao je, kako je naveo, zbog jasne i dostojanstvene distance prema pokušaju formiranja jednoglasnog lokalnog parlamenta, kao novom dokazu poremećenog stanja u crnogorskom društvu.
Lekić: Većinski Nikšić ostao van lokalnog parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

"Naime, većinski Nikšić je ostao van lokanog parlamenta ne namjeravajući da učestvuje u farsičnom izbornom takmičenju DPS-a sa samim sobom. Većinski Nikšić se juče distancirao i od najblaže rečeno nekulturnih napada Mila Đukanovića koji je, u stanju dubokog otuđenja od teške realnosti u Nikšiću i u zemlji, izjavama sijao mržnju, produbljivao raskole u državi, agresivno denuncirajući svakog ko teži izlasku iz duboke političko ekonomske krize i nastavka kriminalizovanja crnogorskog društva. Bivši premijer je to uradio u godini za koju sadašnji premijer kaže da je godina kompromisa", navodi Lekić.

Kako dodaje, ne isključujmo da će zvanična propaganda slaviti ove jednopartijske izbore u Nikšiću kao novi oblik osvajanja demokratije u zemlji.

"Pored poruka građana Nikšića, s pažnjom treba pratiti i stavove međunarodnih faktora prema još jednoj manifestaciji duboke krize u zemlji koja ima svoje konkretne uzroke i adrese odgovornih. Posebno smo, kao demokratsko-proevropska opozicija, dužni da pratimo reakcije iz EU, sa kojom smo u ugovornom odnosu pridruživanja, a zato i u zajedničkoj odgovornosti prema suštinskim pitanjima, prije svega sledećem-da li jednoglasni opštinski parlamenti uz prepolovljenu državnu skupštinu su dokaz progresa zemlje ili njenog zabrinjavaćeg rušenja elementarnih demokratskih principa", poručuje Lekić.

Drugim riječima, kako dodaje, da li se procesi u crnogorskom društvu odvijaju prema pravilima evropske demokratije i javne odgovornosti ili uz političko izborne manipulacije , kriminal, korupciju, nesamostalne i nefunkcionalne institucije, dakle uz sve ono što je kritički apostrofirano izvještajma EU.

"Demos ostaje pri jasnom stavu da opozicija treba da istraje na već javno definisanim predlozima sa ciljem da se u interesu države I građana, na racionalan I odgovoran način zajednički izađe iz duboke I riskantne političko institucionalne krize", zaključuje Lekić.

Portal Analitika