Društvo

Majke: Markoviću spremne smo da damo život, ako treba uvjerićemo te u to

Majke, korisnice naknada za troje i više djece, kazale su da su ''mediji pogrešno najavili današnji pres'' na kojem su trebale da saopšte konačnu odluku i radikalne mjere, te da će se on održati sjutra u 14 časova ispred zgrade crnogorskog parlamenta. Majke su na današnjem obraćanju ponovile da su tu da brane ono što im je zakonom zagarantovano te da ako je potrebno spremne su da daju svoj život za taj cilj.
Majke: Markoviću spremne smo da damo život, ako treba uvjerićemo te u to
Portal AnalitikaIzvor

Današnji skup, korisnice naknada za troje i više djece su iskoristile da opet podsjete javnost da se one ne bore za socijalnu pomoć već za zakonom stečeno pravo.

''Pošto naši mediji izbjegavaju da objave da se borimo za doživotno stečena prava, evo da ih opet podsjetimo da smo mi ovjde samo iz tog razloga. Da nam vrate ono što smo zakonskim rješenjima dobile prethodne godine. Ali ova država, za koju znate i sami kakva je, koja ne poštuje zakone koje je sama donijela želi da nam uskrati to pravo. E pa neće moći!'', kazala je majka iz Nikšića.

On je iskoristila ovu priliku da se osvrne na jučerašnje izbore u tom gradu.

''Moram da se osvrnem na jučerašnji dan u Nikšiću. Jasno je svim da je ovo DPS-u konačni poraz jer toliko nezvaničnih listića pokazuje da je sve ovo samo obična presija vlasti. Nikšić je inače jedan od gradova koji ima manje stanovnika a više birača a to može samo kod nas u Crnoj Gori'', dodala je ona.

Željka Savković iz Koordinacionog odbora majki je podsjetila da je za razliku od Vlade Crne Gore koja trči za milionima, majkama u našoj državi vrjedniji jedan cent od tog miliona eura, i najavila još jednu majku iz Nikšića.

''Željela bih samo da pozdravim gospodina Simovića. Simoviću, 30 dana putuješ do Nikšića a ne možeš na 10 metara ispred Skupštine majkama da se obratiš. Odavde branimo naša doživotna prava. Ti si sinoć otišao da proglasiš pobjedu DPS-a, da kažeš da ćemo da živimo bolje. A ja vas pitam: Dokle više Milo, Duško, Simoviću!! Dokle više lopovi! Još malo čekamo da nam se obrate a onda ćemo da pređemo da radimo kako mi znamo'', kazala je majka iz Nikšića koja nije navela svoje ime.

Savkvoić je najavivši još jednu majku iz Nikšića navela da ono što su majke preživjele u zadnjih 4-5 dana ne može uticati na to da odustanu od njihovog jedinog zahtjeva - povući zakon o smanjenju naknada.

protest-majke

''Uvijek ću prozivati Andriju Popovića, Bošnjačku stranku. Oni su digli ruke, oni su glasali. Pozivam i Filipa Vujanovića i pitam ga da li zna šta je potpisao ako je on predsjednik ove države i ako se išta pita. Ali vjerujte svi vi kao i građani Crne Gore da se nećemo predati dok se ne povuku zakoni dok ne vrate našu koru hljeba koju su nam uzeli'', kazala je još jedna majka iz Nikšića.

Majka iz Podgorice se pridružila govornici kazavši da već 12 dana i noći traje borba majki za ono što im otimaju oni koji bi trebalo da im pomažu.

''Borba je duga i teška ali ćemo je dobiti jer je istina na našoj strani a to je da je Vlada zavukla ruke u naše džepove, svi njeni pojedinci koji su opljačkali i uništili Crnu Goru. Pljačka traje već dvije decenije i odraziće se na najranjivije slojeve društva. Skidate sebi osam odsto a nama 20 odsto dok za to vrijeme vi i vaši prijatelji dugujete Crnoj Gori na stotine miliona eura poreza a izigravate velike patriote'', kazala je majka iz Podgorice.

Ona je dodala da im ovakve činjenice daju posebnu snagu u borbu za njihove ciljeve.

''A za te ciljeve smo spremne da damo i naše živote. Markoviću ako ne vjerujete i ako bude trebalo uvjerićemo vas u to. A ako nas primorate znate dobro do čega će to dovesti. Zato stavite prst na čelo i dobro razmislite. Ovo može sve da se sredi ako ispunite naš zahtjev pa da mi odemo kućama i živimo život dostojan čovjeka a saobraćaj da se u Podgorici normalizuje. Upitala bih i gospodu iz Ustavnog suda, ako zakon o majkama nije prioritet šta je onda?'', kazala je majka iz Podgorice.

Na bini se pridružila i Rosa Džudović iz risna koja se okupljenoj masi obratila u stihovima.

protest-majke-2

''Dvanaest dana evo minu još čekamo pred skupštinu. Snom mrvijem Vlada spava i probleme ne rješava. Jer e nada da će žene odustati izumčene ali neće tako biti, majke će se izboriti, pobijediti pravda mora i slobodna Crna Gora'', kazala je Džudović.

Savković je na kraju istakla da današnje okupljanje pokazuje kakav će sjutra pres biti, i pozvala sve majke u Crnoj Gori da se priključe sjutra i pruže podršku kao i sve stanovnike Crne Gore koji smatraju da zakon o smanjenju naknada treba biti ukinut.

''I oni znaju da majke ne odustaju, ali čekaju da sjutra na presu čuju našu konačnu odluku i nadam se da će svima u svijetu postati jasno na kakve je grane Cna gora spala kada majke moraju da spašavaju državu koju su građani sami glasali. Pozivam sve one koji su glasali prvi zakon da dovedu sve koje smatraju da trebaju biti ovdje. Da dođu ovdje i da pruže podršku jer majke Crne Gore mogu sve. Evo ogradu su se makle ali nam nisu ni trebale jer želimo mirno da dokažemo svima u svijetu da mirno i demokratski se može promijeniti vlast u Crnoj Gori i da se može pružiti šansa onima koji je već decenijama čekaju. Jer ako se ne pruže ne mogu ni pokazati šta sve mogu. Sjutra želimo da pružimo šansu svima onima koji žele da shvate da je nad majkama u Crnoj Gori vršen mobing i nasilje 12 dana i da su majke to izdržale i da neće dozvoliti da se to nastavlja. Čitav svijet će saznati za ovo. Oni mogu da saginju glavu pred problemima koji se danas dešavaju u Crnoj Gori ali je to nemoguće. Jer svaka kuća, svaka osoba, svako dijete koje dođe ovdje i pitate ga: Zašto si došlo? Ono kaže: Da branim majku svoju! To dijete će sjutra svome djetetu dati do znanja šta je i ko je majka u Crnoj Gori'', istakla je Savković.

Ona je dodala da se ne može stub porodice rušiti od temelja.

''Ne može se štedjeti na majkama. Zato što su te majke čitav život bile žrtve jedne vlasti koja nije znala da cijeni to zbog čega smo danas došle vodje. I ono ponuđeno što je zakon omogućio majkama i svi oni koji misle a mislimo i mi da je zakon diskriminatorski, samo je trebalo sjesti doraditi ga i sve populacije bi mogle ući u taj zakon. Pa neko sa manje para a neko sa više para, a da se pri tom uzme od ovih milionera koji su se obogatili na račun naših grbača. I sada hoće sa naših grbača da spašavaju Crnu Goru. E neće moći! Zato svi sjutra u 14 časova ispred Skupštine Crne Gore da pokažemo i dokažemo da su majke ove države pobjednici u ovoj borbi. Imenja više neću da pominjem, nikoga neću da prozivam liše Ustavnog suda jer vjerujem da će u osudnom momentu za Crnu Goru ljudi koji sjede tamo shvatiti da čast i poštenje u jednom momentu čovjek izgubi za tren ako ne donese odluku kakvu treba da donese. Tu odluku čekamo i nadamo se da će ta odluka biti onakva, ne kakvu očekuju majke, ne kakvu očekuje vrh države, nego onako kako je propisao zakon Crne Gore'', zaključila je Savković.

 

L.Đ.

Portal Analitika