Politika

RAŠOVIĆ: Rezultatima nikšićkih izbora zadovoljan DPS, a nezadovoljni građani

Rezultatima lokalnih izbora u Nikšiću jedino može biti zadovoljna partija koja je i do sada vršila vlast u tom gradu – Demokratska partija socijalista (DPS), i to iz razloga što na održanim izborima nije imala konkurenciju pa je njena pobjeda bila sasvim očekivana – smatra Sanja Rašović, koordinatorka programa u Građanskoj alijansi.
RAŠOVIĆ: Rezultatima nikšićkih izbora zadovoljan DPS, a nezadovoljni građani
Portal AnalitikaIzvor

Prema njenim riječima, nezadovoljni mogu biti građani Nikšića koji su dovedeni u situaciju da nemaju izbora, a da se pritom legalitet lokalnih izbora ne može dovesti u pitanje.

“Pitanje da li je opozicioni bojkot izbora uspio ili nije uspio najbolje je postaviti upravo njima – građanima, i bilo bi veoma zanimljivo čuti kakve poruke imaju da upute i opozicionim partijama i partiji na vlasti. Preko 56.000 birača juče je bilo dovedeno pred svršen čin. Uslovi u kojima su se realizovali nikšićki izbori bili su sve osim fer i slobodnih. Kada imate situaciju da vam od toga da li ćete izaći na izbore ili ne zavisi pitanje zaposlenja, produžavanja ugovora ili neki treći egzistencijalni uslov, onda je vrlo jednostavno zaključiti da su birači u Nikšiću mogli da glasaju u krajnje nefer i nedemokratskim uslovima. Poput priče o tamnom vilajetu samo u modifikovanom značenju: ko izađe na izbore – izdajnik je; ko ne izađe – izdajnik je. I prije jučerašnjeg dana bilo je jasno da na ovim izborima ne može biti ispunjeno jedno od osnovnih ustavnih određenja – da se može priznati samo ona vlast koja proističe iz slobodne volje građana”, ističe Rašović za Portal Analitika i dodaje da “juče u Nikšiću nije bilo slobode, niti se slobodna volja mogla izraziti”.

Tu tvrdnju, objašnajva ona, potkrepljuje činjenica da je na izborima bilo čak 11 odsto nevažećih glasačkih listića.

“To su oni glasači koji su pod pritiskom izašli na izbore, ali nijesu imali kome da daju glas jer su izbori održavani u atmosferi jednopartizma. Stoga smatram da je najblaže rečeno licemjerno da se bilo ko nakon jučerašnjih izbora osjeća zadovoljnim bez obzira na (ne)izlaznost, broj osvojenih glasova ili neku treću okolnost. Porediti uspjeh na parlamentarnim sa uspjehom na lokalnim izborima u Nikšiću, u situaciji gdje je više nevažećih listića od toga “uspjeha” je nonsens koji nijedna ozbiljna politička partija ne smije sebi dozvoliti ako uopšte želi da je birači doživaljavaju takvom”, poručuje Rašović.

Portal Analitika