Svijet

Merkel: Holandija ima moju punu podršku

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Holandija ima njenu punu podršku i solidarnost, nakon što je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tu zemlju poredio sa nacistima, kako bi je kritikovao zbog tretmana prema turskim ministrima.
Merkel: Holandija ima moju punu podršku
Portal AnalitikaIzvor

Merkelova je kazala da zahtjeva da Turska prestane da koristi takve paralele koje se odnose na Holandiju i druge zemlje, javlja Rojters.

Prema njenim riječima, poređenja sa nacistima su "apsolutno neprihvatljiva".

Ranije danas portparol Merkelove Štefan Zajbert izjavio je da kancelarka misli da Turska mora da prestane tako da govori ne samo o Njemačkoj, već i o drugim zemljama.

"Holanđani su mnogo patili pod nacističkim režimom i nečuveno je da žele da ih optuže da su bliski takvoj ideologiji", rekao je on.

Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je da će Holandija biti primorana da se izvini Turskoj zbog zabrane njenim ministrima da učestvuju na političkim skupovima.

Prema njegovim riječima, Turska će pružiti "neophodan odgovor".

"Vidjećete da će na kraju oni doći do tačke gdje će se izviniti", rekao je Kurtulmus na poslovnom skupu u Istanbulu.

Turski predsjednik nazvao je Holanđane "ostacima nacista" nakon što je jedna ministarka protjerana iz zemlje, a ministru spoljnih posloiva zabranjeno da uđe u nju kako bi govorio na skupu o referendumu u Turskoj.

(Tanjug)

Portal Analitika