Svijet

Le Pen: Sa Kačinjskim i Orbanom da demontiramo EU

Kandidat ekstremne desnice na izborima za predsjednika Francuske Marin Le Pen izjavila je za poljske medije da će, ako pobijedi na izborima, raditi zajedno sa liderom poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslavom Kačinjskim na tome da demontira Evropsku uniju.
Le Pen: Sa Kačinjskim i Orbanom da demontiramo EU
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko pobijedim, počeću saradnju sa Kačinjskim da demontiramo EU. Smatram da možemo da sarađujemo u mnogo stvari", rekla je Marin Le Pen u intervjuu za poljski list Žečpospolita i dodala da će isto predložiti i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Sa Orbanom i Kačijskim, Marin Le Pen želi prvo da pokrene raspravu o tome šta je u sadašnjoj Uniji nedopustivo, a pored mađarskog premijera i lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda potencijalnog pomoćnika u razaranju EU vidi i u britanskoj premijerki Terezi Mej.

"Sigurno se nećemo složiti oko svega. Ali zato je svaka zemlja slobodna i suverena da brani svoje interese", kazala je Le Penova.

Kako ocjenjuje, problem oko koga će se sigurno lako složiti jeste to da mora da se spriječi preraspodjela izbjeglica u evropske zemlje, protiv čega je kategorično cijela Višegradska četvorka. Jaroslav Kačinjski se tokom vikenda zalažio za pomoć hrišćanskim izbjeglicama iz Sirije, kao moralnu obavezu svakog poljskog katolika, međutim ni njih ne želi da primi, već isključivo da im se pomaže na mjestu u regionu u susjednim zemljama u koje su se sklonili.

"Unija želi sankcije protiv država koje nisu prihvatile izbjeglice i ne pristaju na njihovu preraspodjelu. Čak se pominje suma od 250.000 eura kazne za svakog izbjeglicu. To je ludilo. To mora da prestane", kazala je Marin Le Pen poljskom dnevniku.

Francuska ekstremistička desnica želi da pomogne poljskim vlastima i u sporu vlade premijerke Beate Šidlo sa Evropskom komisijom zbog reformi koje su sistemski ugrozile pravnu državu kao jednu od osnovih vrijednosti EU, prije svega napada na nezavisnost Ustavnog suda ali i pretvaranja javnih medija u državne i čistki u državnoj upravi.

"Kritika kakva je formulisana protiv Poljske teško da nije miješanje u unutrašnje poslove zemlje", kazala je Marin Le Pen.

Spor Brisela i Varšave oko ugrožene pravne države zaoštrio se poslije samita prošle nedjelje, nakon reizbora bivšeg poljskog premijera iz sada opozicione Građanske platforme, Donald Tuska na još dvije i po godine na čelu Evropskog savjeta, uprkos tome što je Poljska po svaku cijenu pokušala da reizbor sabotira.

Kačinjski je čvrsto računao da će uz Poljsku za čije "sabotiranje" Tuska nisu pokazale nimalo razumevanja ni najbliži susjedi Češka i Slovačka, stati i mađarski premijer Viktor Orban, a kada je i Mađarska kao i sve članice EU osim Poljske bila za Tuska izjavio je da ga je Orban razočarao.

Poljska odgovara: Hvala, nismo zainteresovani

Poljska vladajuća euroskeptična stranka, Pravo i Pravda, poručila je vođi francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen da nije zainteresovana da zajedno demontiraju Evropsku uniju, a šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je da bi konzervativci Jaroslava Kačinjskog išli zajedničkim putem s francuskim ekstremnim nacionalistima.

"Pravo i Pravda nije zainteresovana da demontira EU", poručila je na Tviteru portparol poljske vladajuće stranke Beata Mazurek.

Eventualni Polegzit ili demontiranje EU odbijaju masovno Poljaci, pošto se u najnovijoj anketi koju objavljuje danas Žečpospolita čak 78 odsto izjasnilo za ostanak Poljske u EU, dok bi odlazak podržalo 12 odsto oslovljenih u anketi agencije IRBIS.

Da bi u francuskim nacionalistima mogli da nađu saveznika i da žele da ruše EU odbili su danas i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i njegov zamjenik zadužen za evropske poslove, Konrad Šimanjski.

"Razgovarao sam sa Marin Le Pen u januaru. Nije nam zajednički put", kazao je Vaščikovski, a ublažio je danas i svoju prijetnju da će Poljska igrati oštro i blokirati EU zbog toga što je ostalih 27 članica uprkos oštrom protivljenju Poljske izabralo prošle sedmice na dvije i po godine ljutog političkog i ličnog protivnika Kačinjskog, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska na čelo Evropskog savjeta.

Vaščikovski je odbio da će Poljska kao osvetu sada blokirati razne odluke ostalih članica i stavljati veto.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Martin Bureau

Portal Analitika