Svijet

Sjutra Tramp i Merkel licem u lice

Sjutra će američki predsjednik ugostiti njemačku kancelarku i pokušaće da otkriju postoji li mogućnost da se oni oko nečega slože.
Sjutra Tramp i Merkel licem u lice
Portal AnalitikaIzvor

Merkelino smireno vođstvo koncentrisano na detalje omogućilo joj je da se na čelu njemačke Vlade nalazi već 11 godina. Ona je u potpunom kontrastu sa spontanim Trampom, koji je politički početnik, a svoju retoriku zasniva na provoktaivnim i često nepromišljenim komentarima.

Na političkom planu, njihovi stavovi se razilaze po pitanjima migranata, trošenja sredstava na odbranu, važnosti Evropske unije i globalne ekonomije.

- Reći da je njihov odnos bio klimav od početka, bio bi eufemizam godine - rekao je Mihael Brening, direktor odeljenja za spoljnu politiku na "Friedrich Ebert Stiftung", berlinskoj "think tank" organizaciji, povezanoj sa Socijaldemokratskom partijom.

- Oni su se međusobno kritikovali prije  predsjedničke tranzicije, za vrijeme njenog trajanja i nakon nje i nastavljaju sa time. Merkel i Tramp su suprotnosti na više nivoa - rekao je on, prenosi "USA Today".

Sve oči će biti uprte u Vašington sjutra jer od sastanka lidera SAD i liderke najmoćnije zemlje u EU zavisi kakve će odnose imati SAD i EU, koje važe za velike saveznike.

Portal Analitika