Društvo

Mojkovac: Biciklistička i trim staza do 2018.

Na zadovoljstvo mnogih Mojkovčana, prostor nekadašnjeg jalovišta je postalo omiljeno šetalište, a izgradnjom biciklističke, trim i pješačke staze i omiljeno mjesto za okupljanje građana.
Mojkovac: Biciklistička i trim staza do 2018.
Portal AnalitikaIzvor

Radovi na biciklističkoj, trim i pješačkoj stazi počeli su 15. juna 2016. godine, a vrijednost radova je oko 550.000 eura, pišu Dnevne novine.

Trim staza biće široka tri metra, pješačka staza dva, a biciklistička jednosmjerna 1,40 metra. Staze nisu uz sami obod jalovišta, jer su zbog građevinske linije odmaknute kako bi ostavilo dovoljno prostora za objekte montažnog karaktera.

U toku ove godine Mojkovac će dobiti tri staze koje su neophodne i koje jalovište definitivno pretvaraju u sportsku zonu. Uz izgradnju staza, radiće se po projektu rasvjeta, atmosferska i fekalna kanalizacij a, gdje se prostor može koristiti u turističke svrhe.

Na jalovištu će se graditi i tri lokacije za izgradnju vidikovaca i restorana, a planski će se raditi i privremeni objekti montažnog karaktera.

Idejno rješenje uradio je doc. dr Rifat Alihodžić, i na osnovu idejnog rješenja je i urađen i DUP koji je ispoštovan.

Mojkovačko jalovište nekada je bila crna ekološka tačka. Sanacija jalovišta deponije bivšeg rudnika “Brskovo”, čija je površina oko 19 hektara, završena je 12. jula 2011. godine.

Sanacija jalovišta trajala je šest godina, a koštala je oko 10,6 miliona eura i najvećim dijelom je finansirana iz državnog budžeta.

Portal Analitika