Kultura

PODGORIČARENJE: Trag Mliječnog puta

Školarci sa Cvijetinog brijega će razgovarati sa kosmonautima tokom preleta iznad Zapadnog Balkana.Važnu vijest zaturila je većina medija, a nikada do sada bilo ko sa prostora Jugoistočne Evrope nije dobio ovakvu ekskluzivu
PODGORIČARENJE: Trag Mliječnog puta
Portal AnalitikaIzvor

Ko zvijezde noću nad nama što sjaje skrivene u tami, tako svjetlost je u nama i kada smo daleko sami – pjeva Lenard Koen na kraju čuvene pjesme „True Love Leaves No Traces“. Kakav ožiljak, pečat i lijek za generacije koje zvjezdano nebo ne mogu da vide iznad svog grada.

Usud je velikih gradova da im djeca ne znaju kako izgleda zvjezdani đerdan prosut nad njihovom terasom, mansardom ili sokakom. Kako onda samo liječi saznanje, da će osnovci podgoričke škole „21. maj“, u okviru programa NASA, razgovarati sa astronautima Međunarodne svemirske stanice!

Svjetlosne godine

Ono ,,Stani zoro“, kad Žuti Serhatlić zaželi još malo tmine da mu čuva starovaroške snove, obojeno je velikom nostalgijom. Ipak, generaciji mlađih nije potrebno da nešto vide i okuse da bi osjetili i znali da je pravo. Da je tu. Nije li zato iskrena i dragocjena mala euforija na društvenim mrežama, kada je NASA objavila otkriće sedam egzoplaneta od kojih četiri možda nekada budu primamljiv dom nekim novim ljudima.

Daljina od 40 svjetlosnih godina (ili toliko daleko da svjetlost putuje četiri decenije od nas do tamo, brzinom od 300.000 metara u sekundi) jeste samo svjedočanstvo koliko je čežnja prema jednom takvom svijetu za nas neuhvatljiva. Ipak, nećemo lamentirati previše o tome da li se prosto radi o priželjkivanju gole ledine i svježe šanse za novog, boljeg čovjeka.

Nekad je dovoljno i dragocjeno samo gledati i osluškivati... Uostalom, pitajte osnovce iz ,,21. maja“!

Ekskluziva

Termin još nije poznat, ali NASA je potvrdila: školarci sa Cvijetinog brijega će u okviru programa popularizacije nauke ,,ARISS“ (Amaterski radio na Međunarodnoj svemirskoj stanici) razgovarati sa kosmonautima tokom preleta iznad Zapadnog Balkana.

Važnu vijest zaturila je većina medija, a koliko je bitna svjedoči jedna činjenica. Nikada do sada bilo ko sa prostora Jugoistočne Evrope nije dobio ovakvu ekskluzivu - direktni link sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Velika prilika je zasluga članova Radio kluba Podgorica. Kružoka pasioniranih stručnjaka koji će tako na najplemenitiji način obilježiti 70 godina postojanja. Članovi kluba instaliraće kompletnu opremu u školskom holu na Cvijetinom brijegu i obezbijediti direktan link. Bez šuma. Bez kašnjenja. Do zvijezda.

Pred zoru

Naravno, kada ova priča bude završena, treba da računamo da je imala srećan kraj samo ako se slične stvari ne zaustave na jednom vrhunskom poduhvatu lokalnih radio-amatera. U gradu u kom je astronomija strast stotinama mladih, gdje je posjedovanje moćnog i skupog poluprofesionalnog teleskopa gotovo trend, ne postoji ništa ljepše što ih može okupiti i osnažiti ovu plemenitu pasiju.

O opservatoriji u Podgorici se možda može samo sanjati. Ipak, podatak da Hrvatska i Slovenija imaju po dvije, a Srbija jednu, govori da taj san nije neostvarljiv. O planetarijumima da ne govorimo, posebno znajući koliko su popularni i korisni mladima. Plus donose konkretan finansijski benefit. Zagrepčani mogu to potvrditi...

Za zvjezdane poglede bi nam bili dovoljni čak i lijepi vidikovci. Znaju to oni koji su posljednjih godina ostajali bez daha nad kanjonom Ribnice, na prelijepom Sokolovom oku kraj Kučkih korita. I ogledali sazvježđa u najbistrijim očima Prokletija i Komova...

Znaju nešto i gradska djeca... Negdje pred samu zoru, po automatizmu, kompletna ulična rasvjeta se gasi. I tada se za nepriviknute i umorne oči nad Podgoricom otkrije Mliječni put. Makar na desetak minuta, ali dovoljno za Koena i njegove stihove ,,tako na čas mi smo jedno, a onda tišina i san“...

Stojan STAMENIĆ

FOTO: Ivan Mandić

Portal Analitika