Abiznis

Budi odgovoran: Budvanski "Notorno" kažnjen s 2.200 eura

U okviru kampanje Budi odgovoran protekle sedmice evidentirano je 25 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne - od 150 eura do 2.200 eura.
Budi odgovoran: Budvanski "Notorno" kažnjen s 2.200 eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi agencija Mina-business, inspektori su sa 2.200 hiljade eura kaznili budvanski „Notorno“, jer je utvrđeno da se zaposlenima ne uručuju obračuni zarada.

- Inspektor rada je izrekao novčanu kaznu pravnom licu od dvije hiljade eura, a odgovornom od 200 eura zato što zaposlenima ne uručuje obračune zarada - navodi se u odgovoru na prijavu.

Kazna od 150 eura izrečena je ćevabdžinici „Vidikovac“ u Beranama, jer je utvrđeno da se ne izdaju fiskalni računi i da na stolovima nema cjenovnika.

- Inspektori su novčanu kaznu izrekli i vlasniku tezge u podgoričkom Gintašu, jer je utvrđeno da zaposleni nema ugovor o radu. U odgovoru na prijavu nije naveden iznos kojim je kažnjen vlasnik tezge. Prilikom kontole Poslovno-zanatskog centra u Budvi, na osnovu prijave o nelegalnom radu utvrđeno je da je vlasnik objekta ruska državljanka, koja nije htjela da saopšti lične podatke, niti je stavila na uvid registraciju preduzeća. Ona je zatvorila objekat i otišla, o čemu je obaviješten inspektor za strance. Međutim, u objektu se niko nije pojavljivao u periodu od 2. do 21. februara, tako da je uvijek bio zatvoren - navodi se u odgovoru na prijavu.

Takođel, inspektori su prilikom kontrole firme „Hermetik“ iz Ulcinja, prijavljene za neuručivanje rješenja o prestanku radnog odnosa, neplaćenom odmoru i neuplaćenom radnom stažu, utvrdili da je podnosilac inicirao inspekcijski nadzor nakon prestanka radnog odnosa, zbog čega inspektor ne može voditi ispitni postupak, niti utvrditi osnov i visinu potraživanja.

- Prilikom kontrole prodavnici „Simpo“ u Donjoj Gorici pored Podgorice, inspektori su utvrdili da zaposlenima nijesu isplaćivane zarade nakon isplaćene plate za prošlu godinu. Inspektor zaštite na radu je utvrdio da se ne zagrijava kompletan objekat, već po jedna prostorija na svakom spratu, zbog čega je donio ukaz da u primjerenom roku otkloni nepravilnosti. Inspektori su izdali prekršajni nalog i naložili otklanjanje nepravilnosti prilikom kontrole pekare Centar na Cetinju i firme za izradu namješaja „Braća Dubak“, dok nijesu mogli obaviti kontrolu „Štamparije“ na Cetinju, pljevaljskog studija „Infinity“, kao ni kozmetičkog salona u Podgorici, jer se objekti ne nalaze na navedenoj adresi. Inspektori nijesu mogli da nađu ni trgovinsku radnju „Plastičara“ na Žabljaku, jer se u navedenom tržnom centru ne nalazi objakat s tim nazivom - stoji u saopštenju.

Inspektori nijesu mogli ni da utvrde obavljanje djelatnosti nelegalne prodaje garderobe za šta je prijavljen N.N. iz Podgorice. Kontrolom nije utvrđen ni nelegalan rad salona namještaja, za šta je takođe prijavljen N.N. iz Podgorice, jer inspektori u više navrata nijesu mogli da nađu oznaku koja bi ukazivala na lobavljanje djelatnosti. Nepravilnosti nijesu utvrđene proilikom kontrole „Anti Age poliklinike“, prodavnice „Mobil“, „Idea teksta“, „Enza Homea“, lokala „Pod orah“, kafane „Komanka“, salona „Tween Touch“, ćevabdžinice „Kvalitet“ u Podgorici, kao i preduzeća „Val Gojković“ i šarenog kioska u Herceg Novom.

Izvor: Mina-business

Portal Analitika