Region

Beograd obilježava 14 godina od ubistva Zorana Đinđića

Na današnji dan prije 14 godina ubijen je tadašnji premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić, a taj datum biće obilježen polaganjem vijenaca i cvijeća u dvorištu vlade na mjestu pogibije, tradicionalnom „Šetnjom za Zorana“ i finalom takmičenja mladih u besjedništvu.
Beograd obilježava 14 godina od ubistva Zorana Đinđića
Portal AnalitikaIzvor

„Šetnja za Zorana“ počeće ispred sjedišta Liberalno-demokratske partije u centru Beograda i ići će preko Terazija i zgrade Vlade Srbije, do Aleje velikana na Novom groblju, gdje je sahranjen Đinđić.

U dvorištu Vlade Srbije, na mjestu gdje je ubijen 2003. godine, poštu nekadašnjem premijeru odaće članovi Vlade Srbije koju je nakon njega vodio Zoran Živković, a potom članovi aktuelne Vlade Srbije.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održano finale takmičenja mladih u besjedništvu „Besjede u Zoranovu čast“, koju organizuje Demokratska stranka.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije - DOS, a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda nakon 1945. godine. Na tu dužnost izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije Zajedno. Smijenjen je sedam mjeseci kasnije, na zahtjev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva, bio je lider te stranke.

Spomenik na godišnjicu

Grad Beograd raspisao je međunarodni konkurs za idejno rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću, kojim će biti izabrano šest najboljih rešenja, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Nakon toga, objasnio je Vesić za RTS, tih šest autora biće pozvano da urade prave makete spomenika, i taj dio konkrsa će trajati do 28. septembra, da bi do 16. oktobra žiri, na čijem se čelu nalazi Boris Podreka saopštio kako će izgledati spomenik.

Spomenik Zoranu Đinđću biće podingut 12. marta iduće godine, na 15. godišnjicu njegovog ubistva, i to na Studentskom trgu - između Filozofskog fakulteta, gdje je studirao, i Studentskog trga 10, gdje je do smrti živio. 

Izvor: Agencije/B92/RTCG

Portal Analitika