Svijet

Norveška traži da dileri droge vrate zarađene bitkoine

Norveško tužilaštvo ozvaničilo je da traži od tri muškarca optužena za prodaju narkotika putem interneta da vrate 120 bitkoina, što je prvi put da ta skandinavska zemlja zahtijeva isplatu u elektronskoj valuti, prenosi N1 Info.
Norveška traži da dileri droge vrate zarađene bitkoine
Portal AnalitikaIzvor

Tužilac Bek Pedersen rekao je da su trojica tridesetogodišnjaka navodno koristili sajtove na darknet-u da prodaju drogu i da je isplata uglavnom izvršena u bitkoinima, zbog visokog stepena anonimnosti prilikom transakcija u elektronskoj valuti.

On je dodao da tužilaštvo ima „dokaze za prodaju u bitkoinima“ i da se od optuženih, osim vraćanja 120 bitkoina koji vrede 136.000 eura, zahtijeva da plate još oko tri miliona kruna (340.000 eura).

Tužilac je rekao da su njih trojica juče zvanično optuženi za trgovinu narkoticima i da se suđenje očekuje kasnije ove godine.

- Ovo ni na koji način nije zvanično norveško priznanje digitalne valute - rekao je Pedersen za Asošiejted pres (AP).

Virtuelna valuta bitkoin prodaje se i kupuje putem interneta, a može da se koristi i za plaćanje roba i usluga. Bitkoin omogućava neposredne transakcije, kupovinu i razmjenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Takođe, može lako da se koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima i oružjem.

Izvor i foto: N1 Info/Anthony Wallace/AFP

Portal Analitika