Abiznis

Montenegroberza: Indeksi u crvenom

Indeksi Montenegroberzi su ove sedmice zabilježili gubitke, a najveće učešće u transakcijama i prometu imale su akcije Jugopetrola.
Montenegroberza: Indeksi u crvenom
Portal AnalitikaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija na Montenegroberzi, MNSE10, pao je 1,23 odsto na 952,48 poena, dok je MONEX oslabio jedan odsto na 11.256,18 bodova.

Promet je iznosio 243,7 hiljada EUR i bio je 17 odsto veći u odnosu na prošlosedmični. Realizovan je kroz 129 transakcija.

Akcije Jugopetrola u prometu su učestvovale sa 54 odsto, a u transakcijama sa oko 20 odsto.

Dionica Jugopetrola je oslabila 2,5 odsto 13 EUR.

Akcija Elektroprivrede (EPCG) je skliznula 7,6 odsto na 3,14 EUR.

Skupština je ove sedmice usvojila Aneks akcionarskog ugovora između države Crne Gore i italijanske kompanije A2A o daljem upravljanju u toj elektroenergetskoj kompaniji.

Akcionarski ugovor između EPCG i A2A, koji je potpisan u avgustu prošle godine, istekao je krajem decembra.

Aneks ugovora važiće šest mjeseci, odnosno do 30. juna, i njime je obezbijeđen kontinuitet u zaštiti prava i predviđenim obavezama obje strane.
Aneksom je kompaniji A2A, strateškom partneru u EPCG, data konačna prilika da se izjasni o namjeri i daljem upravljanju u elektroenergetskoj kompaniji.

Aneks i postojeći ugovor razlikuju u tome što su strane pokazale dobru volju da se u narednom periodu može razgovarati o smanjenju put, odnosno izlazne opcije za A2A, vrijedne 250 miliona EUR, koja je bila predviđena osnovnim ugovorom.

Ugovor koji je istekao krajem decembra je predviđao izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, državnu kontrolu nad radom menadžmenta, odricanje A2A od arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa.

Država ima 57 odsto akcija u EPCG, a partner iz Italije 41 odsto.

Akcija Poslovno-logističkog centra Morača je pojeftinila 7,7 odsto na 1,8 EUR, Budvanske rivijere 6,3 odsto na šest, Rudnika uglja 4,7 odsto na 4,27 EUR, Port of Adria 1,4 odsto na 13,8 centi.

Akcija Plantaža je ostala na prošlosedmičnoj cijeni od 13,5 centi.

Dobijale su dionice Instituta „Simo Milošević“ deset odsto na 22 EUR, Ulcinjske rivijere 0,8 odsto na 10,65, Crnogorskog Telekoma neznatno na 2,61 EUR, Luke Bar 4,4 odsto na 36,28 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 4,2 odsto na 75 centi.

Solana „Bajo Sekulić“ je ojačala četiri odsto na 1,51 EUR.

Novi stečajni upravnik tog preduzeća biće Žarko Ostojić, nakon što je dosadašnji Ognjen Jovović razriješen sa te funkcije na lični zahtjev.

Jovović je razriješenje tražio još prošlog ljeta, ali je sud po tom zahtjevu odlučio u februaru. On je u Solani bio od uvođenja stečaja 2005. godine, kada je imenovan za pomoćnika stečajnog upravnika. Od spetembra 2013. godine, Jovović je bio stečajni upravnik Solane.

Krajem 2011. godine raspisan je prvi tender, a u oktobru 2015. godine bio je posljednji propali pokušaj.

Fond Trend je ojačao 2,4 odsto na 5,89 centi.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela ove sedmice je objavila novi tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od skoro 8,1 milion EUR, oko osam odsto manjoj nego na prethodom.

Ponude će biti otvorene 19. aprila. (mina)

Portal Analitika