Svijet

Holandija nije dozvolila da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam

Holandija danas nije dala dozvolu da avion sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom sleti u Roterdam, gdje je namjeravao da se obrati turskim građanima uoči glasanja o većim ovlašćenjima predsjednika Turske.
Holandija nije dozvolila da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam
Portal AnalitikaIzvor

Kao razlog zabrane, Holandija je navela bezbjednosne razloge, javljaju agencije. 

Gradonačelnik Roterdama u petak je rekao novinarima da je Čavušoglu dobrodošao, ali da su politički skupovi i govori otkazani.

“On ima diplomatski imunitet i mi ćemo ga dočekati sa poštovanjem, ali imamo druge instrumente da zabranimo da se stvari dešavaju u javnim prostorima”, kazao je on.

Delegacija turskog šefa diplomatije na Fejsbuku je objavila da će se umjesto toga okupljanje održati u privatnoj rezidenciji turskog konzulata u Roterdamu. Čavušoglu je rekao da vlasti u Holandiji turske građane “drže kao taoce”, miješajući se u političke skupove i govore.

Nakon toga je holandski premijer Mark Rute istakao je da je Turska uticala na razgovore prema kojim bi Čavušogluu bilo dozvoljeno da uđe u Holandiju, jer je pozvala na masovan miting.

“Prijetnja Turske sankcijama ukoliko Čavušogluu bude zabranjen ulazak, razumno rješenje je pretvorilo u nemoguće”- naglasio je Rute.

To je posljednja u seriji zabrana širom Evrope kojom se ne dozvoljava turskim liderima da učestvuju u kampanji za dobijanje podrške za referendum koji će se održati u aprilu.

Nedavno je Hamburg, kao četvrta njemačka lokalna samouprava, otkazao miting turskog ministra, a slične skupove su zabranile Austrija i Švajcarska.

Povodom najnovijih tenzija između Turske i Holandije reagovao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Kritikovao je Holanđane ka “nacističke ostatke”.

Erdogan je ranije sa nacističkom praksom uporedio i zabranu nekih turskih političkih skupova u Njemačkoj.

 

Portal Analitika