Politika

Podunavac: Crna Gora je najuspješniji projekat EU

Crna Gora je najuspješniji projekat Evropske unije (EU) na Balkanu u posljednjih 20 godina, ocijenio je dekan Humanističkih studija na Univerzitetu Donja Gorica Milan Podunavac.
Podunavac: Crna Gora je najuspješniji projekat EU
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da dvije vrlo važne stvari Crnu Goru stavljaju u red ozbiljnih političkih projekata EU, projekata u kojima se transformativna uloga Unije, koja podržava procese unutrašnje konsolidacije, demokratske i političke stabilnosti, pokazala na primjeru Crne Gore.

“To su dva uspješna projekta Crne Gore jedan je mirni, nekonfliktni razlaz sa Srbijom, i drugi je obnavljanje crnogorske državnosti. Po mom mišljenju, to je najuspješniji projekat EU u posljednjih 20 godina i možda jedini uspješan”, rekao je Podunavac Vikend novinama.

On je kazao da su drugi politički projekti koji su prisutni na Balkanu uglavnom bili olakšavani, podržavani, inicirani od globalnih aktera izvan EU, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

“Crna Gora je u odnosu na ostale zemlje na Balkanu pokazala visok stepen političke stabilnosti. Crna Gora nema tu vrstu političkih tenzija koju imaju druge države regiona i time ona čuva veliki dio političke energije da rješava i proces unutrašnje političke i demokratske konsolidacije”, smatra Podunavac.

On je naglasio da je ova godina jedna od prelomnih za EU.

“Nekoliko ključnih evropskih zemalja nalazi se pred izborima, a u svim tim zemljama, nažalost, imamo jedan vrlo snažni novi talas političkoga populizma i dosta veliku neizvjesnost kakva će politička konfiguracija snaga biti u tim državama. Unutar toga populističkog talasa formira se jedan politički blok koji dominantno počiva na neevropskim i antievropskim političkim vrijednostima, tako da Evropa mora da odgovori na ta pitanja", ocijenio je Podunavac.

Kako je dodao, pravi se nekoliko projekata u kom pravcu će Evropa ići.

“Ono što je bitno jeste da ti politički procesi koji se sada odvijaju na tlu Starog kontinenta otvaraju dva važna pitanja, unutrašnje kohezije unutar EU i pitanje njene budućnosti”, kazao je Podunavac.

 

Portal Analitika