Društvo

Vlada usvojila nekoliko predloga zakona

Vlada je utvrdila Predlog zakona o elektoronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu.
Vlada usvojila nekoliko predloga zakona
Portal AnalitikaIzvor

Cilj donošenja ovog zakona je povećanje povjerenja u elektronske transakcije putem uređenja sigurnog i pouzdanog pravnog okvira, brz napredak u ključnim oblastima digitalne ekonomije i promovisanje jedinstvenog digitalnog tržišta, olakšavanjem prekogranične upotrebe usluga na internetu.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  slobodnom pristupu informacijama kojim se omogućava uvid u informacije koje su u faktičkom posjedu organa vlasti, ali im trenutno zakonsko rješenje ne omogućava da informacije koriste u komercijalne ili nekomercijalne svrhe.

Na taj način, informacije koje su produkt rada organa vlasti biće na raspolaganju korisnicima za dalju  upotrebu u poslovne, naučne, obrazovne i druge svrhe, kaže se u saopštenju.

Utvrđen je i Predlog zakona o nedozvoljenom oglašavanju. Osnovni razlozi za donošenje ovog zakona su usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, veća zaštita trgovaca od nelojalne konkurencije na tržištu, dok će potrošači steći veći stepen sigurnosti pri kupovini roba i usluga koje se nude putem oglašavanja.

 

Vlada je dala dala saglasnost IRF- u na Ugovor o kreditnom aranžmanu u iznosu od 100 miliona eura za finansiranje malih i srednjih preduzeća i prioritetnih projekata.

 

Portal Analitika