Društvo

USSCG: Donošenjem spornih izmjena narušen princip pravne sigurnosti

Povodom izjave predsjednika Ustavnog suda da predmet o naknadama po osnovu rođenja troje i više djece nema prioritet u odlučivanju tog suda, iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore ističu da treba imati u vidu da je donošenjem spornih izmjena i dopuna narušen princip pravne sigurnosti koji predstavlja jedan od opštih principa prava Evropske unije utemeljen u praksi Evropskog suda za ljudska prava.
USSCG: Donošenjem spornih izmjena narušen princip pravne sigurnosti
Portal AnalitikaIzvor

''Unija slobodnih sindikata Crne Gore upućuje oštru kritiku Ustavnom sudu povodom ignorantskog odnosa prema podnijetim predlozima i inicijativama za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Ovo naročito iz razloga što se pomenuti zakon odnosi na preko 20.000 žena i njihovih porodica, od kojih, u očekivanju konačnog rešenja, određeni broj danonoćno protestuje na ulicama Glavnog grada'', navodi se u saopštenju USSCG.

Kako dalje govore da će u slučaju da osporavane izmjene ostanu na snazi, doći do brojnih sporova.
 
''Napominjemo da treba imati u vidu da je donošenjem spornih izmjena i dopuna narušen princip pravne sigurnosti koji predstavlja jedan od opštih principa prava Evropske unije utemeljen u praksi Evropskog suda za ljudska prava. Imajući tu činjenicu u vidu, USSCG i ovom prilikom upozorava da će u slučaju da osporavane izmjene ostanu na snazi, doći do brojnih sporova što će za posljedicu imati ogromnu štetu na račun budžeta tj. građana  naše države, ukoliko se ovaj problem bude rješavao u postupku pred domaćim i međunarodnim sudskim instancama'', ističe se u saopštenju.
 
USSCG u zaključku saopštenja apeluje na Ustavni sud da hitno odluči u predmetu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i na taj način se odgovorno odnese prema svojim obavezama.

Portal Analitika