Društvo

Savjet EKIP-a o spriječavanju neželjenih elektronskih poruka tokom izbora u Nikšiću

Savjet Agencije za elektronske komunikacije je na današnjoj sjednici razmatrao informaciju o mjerama koje će EKIP preduzeti u cilju spriječavanja eventualnih neželjenih elektronskih poruka u periodu održavanja lokalnih izbora u Nikšiću 12.03.2017. godine.
Savjet EKIP-a o spriječavanju neželjenih elektronskih poruka tokom izbora u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

U vezi sa tim, Izvršni direktor je informisao Savjet da je danas operatorima elektronskih komunikacija: Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu upućen akt broj:0102-2366/1 kojim se traži da u što kraćem roku obavijeste Agenciju da li je u poslednjih sedam dana bilo podnijetih prigovora od strane korisnika u vezi slanja neželjenih komunikacija putem SMS pošte, Viber-a i sličnih aplikacija. Takođe ih je informisao da se Agenciji, do momenta održavanja sjednice Savjeta, u vezi sa istim, nije obratio žalbom nijedan korisnik.

Operatorima je, takođe, upućen dopis broj:0102-2366/2 kojim im je skrenuta pažnja na obavezu spriječavanja neželjene komunikacije prema korisnicima, koja se odnosi na sve pošiljaoce, a saglasno odredbi člana 178 stav 1 Zakona o elektronskim komunikacijama, napominjući da bi pojedini učesnici na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću, mogli da zloupotrijebe slanje elektronskih poruka u reklamne svrhe bez saglasnosti korisnika, kao i za narušavanje izbornog procesa te da je, imajući u vidu navedeno, potrebno da preduzmu odgovarajuće mjere za sprječavanje neželjenih komunikacija u skladu sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, kao i da se obaveza spriječavanja neželjenih komunikacija prema korisnicima odnosi na sve pošiljaoce.

Povodom toga Savjet je donio zaključak da se, s obzirom na predstojeće lokalne izbore u Nikšiću, ovlasti Izvršni direktor da preduzme konkretne upravne radnje i mjere, saglasno odredbama člana 188 i 189 Zakona o elektronskim komunikacijama, uključujući mogućnost zabrane slanja SMS i MMS poruka prema korisnicima koji nijesu dali prethodnu saglasnost, kao i mogućnost zabrane pojedinih aplikacija radi takvog oblika komunikacije.

Za potrebe izvršenja ovih obaveza Savjet je izdao posebno ovlašćenje Izvršnom direktoru.

Portal Analitika