Crna hronika

Interpol Podgorica izručio turskog državljanina SAD-u

Podgorički biro Interpola izručio je Sjedinjenim Američkim Državama turskog državljanina H.N. (39) koji je osumnjičen za zavjeru i trgovinu narkoticima u SAD-u.
Interpol Podgorica izručio turskog državljanina SAD-u
Portal AnalitikaIzvor

Iz Uprave policije su saopštili da H.N. vašingtonsko odjeljenje Interpola potražuje međunarodnom potjernicom radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku pred nadležnim organima SAD-a.

„Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu protiv droge su, 09. novembra 2016. godine, u saradnji sa službenicima Agencije za suzbijanje droga Sjedinjenih Američkih Država – DEA, u koordiniranoj i višemjesečnoj akciji pod kodnim nazivom „Pereseus“, u Podgorici lišili slobode H.N. Istovremeno, dakle istog dana, na teritoriji Mađarske realizovana je koordinirana akcija kojom prilikom su lišena slobode lica koja su označena kao saučesnici u vršenju krivičnih dijela sa pomenutim H.N.“, navodi se u saopštenju.

H.N. se sumnjiči da je izvršio krivična djela zavjera u cilju uvoza narkotika, pokušaj uvoza narkotika i zavjera o posjedovanju vatrenog oružja sa ciljem pravljenja krivičnog prekršaja u vezi sa trgovinom droge.

„Međunarodna istraga u kojoj je na našoj teritorji lišen slobode H.N. je nastavak uspješne saradnje Uprave policije – Odsjeka za borbu protiv droge sa američkom agencijom za borbu protiv droge – DEA i potvrda je profesionalnog i partnerskog odnosa naše policije i ove Agencije u zajedničkoj borbi protiv savremenih oblika međunarodnog kriminala“, dodaje se u saopštenju.

Nakon hapšenja 9. novembra 2016. godine, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je za H.N odredio ekstradicioni pritvor u kojem se osumnjičeni nalazio do izručenja.

„Ekstradiciju iz Crne Gore u SAD su realizovali službenici NCB Interpol Podgorica, uz podršku Posebne jedinice policije i Centra bezbjednosti Podgorica“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika