Svijet

Slovački premijer: Neka EU prestane da šalje škart hranu nama i Zapadnom Balkanu

Slovački premijer Robert Fico izrazio je danas zadovoljstvo što se na samitu Evropske unije u četvrtak u Briselu probila i tema lošijeg kvaliteta hrane i drugih proizvoda za "nove" Evropljane, iako zemlje Višegradske četvorke nisu uspjele u potpunosti da tu praksu zabrani Evropska komisija.
Slovački premijer: Neka EU prestane da šalje škart hranu nama i Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

"Naša misija je delimično ispunjena. EU mora da potvrdi da će preduzeti mjere da se eliminiše negativna praksa sa kojom niko ne moža da se složi. Možda to izaziva nervozu kod nekih predstavnika Evropske komisije, da neće htjeti da se bave kečapom, ali ja odgovaram da je to prije politički nego tehnički problem. Riječ je o kredibilitetu EU kao institucije", rekao je posle samita Fico, javljaju slovački mediji.

Zemlje Višegradske grupe su na posljednji samit progurali problem uobičajene prakse nadnacionalnih kompanija da prave i prodaju isti proizvod pod istim imenom u jednom kvalitetu sa određenim sastojcima za Zapad, a sasvim drugi, osjetno lošiji, premda često ne i jeftiniji, za postkomunističke članice EU i susjede kao što je region Zapadnog Balkana.

Uz nove Evropljane koji odbijaju da im se prodaje škart hrana stala je i evropska komesarka zadužena za prava potrošača, Čehinja Vjera Jourova, posebno nakon najnovijih slovačkih analiza preko 20 proizvoda iz prodavnica u Austriji i Slovačkoj gdje se pokazalo da prozivodi za Slovake imaju manji procenat mesa, više vještačkih dodataka, siromašniji su po sastojcima nego isti proizvod za Austrijance.

Do sada su na sve upozorenja, prije svega iz Češke koja već nekoliko godina pravi analize, proizvodjači i sama EK odgovarali da je za različiti sastav navodno kriv lokalni ukus potrošača a da EU dovoljno obavezuje da se navedu svi sastojci, te potrošač zna šta kupuje.

Na samitu je od dva predloga šefa Evropske komisije Žan Klod Junkera - da Evropska agencija za zaštitu potrošača dobije nadležnosti da izdejstvuje isti kvalitet na cijelom evropskom tržištu ili da se prvo naprave nacionalne analize a da zatim same zemlje kažnjavaju tu nefer praksu, odabran drugi. Slovački premijer Robert Fico ocijenio je i to kao diplomatski uspjeh, posebno što će se različitim aršinima za robe za stare i nove Evropljane razgovarati na evropskom nivou u julu do kada EK mora da pripremi niz konkretnih mjera i preporuka.

blic.rs

Portal Analitika