Svijet

Irska najbrže rastuća ekonomija u EU

Irska je u prošloj godini ostvarila ekonomski rast od 5,2 odsto i time treću godinu zaredom potvrdila titulu najbrže rastuće ekonomije u EU, pokazali su podaci odjeljenja za statistiku.
Irska najbrže rastuća ekonomija u EU
Portal AnalitikaIzvor

Irska se vrlo brzo oporavila od teške krize koja ju je zadesila prije skoro deset godina i gurnula 2010. u program međunarodne finansijske pomoći. Zamah u ekonomiji nastavljen je i ove godine, što se ogleda u podatku da je stopa nezaposlenosti više nego prepolovljena u poređenju s rekordnih više od 15 odsto za vrijeme krize, prenosi SEEbiz.

Snažan rast novih radnih mjesta podstakao je rast lične potrošnje tri odsto u prošloj godini, a u četvrtom tromjesečju je ekonomija porasla 2,5 odsto u poređenju s prethodna tri mjeseca, kada je na kvartalnom nivou ostvaren rast od četiri odsto.

Irsko Ministarstvo finanaija očekuje da će se rast održati iznad nivoa od tri odsto u svakoj od naredne tri godine, ali procijenili su i da bi u slučaju da Velika Britanija izgubi pristup jedinstvenom tržištu EU nakon izlaska iz članstva irski bruto domaći proizvod (BDP) mogao biti smanjen 3,5 odsto u desetogodišnjem periodu.

Kada je riječ o izlasku Britanije iz EU, Irska se smatra najranjivijom ekonomijom u EU zbog snažnih trgovinskih veza s najbližim susjedom.

Rast irske ekonomije u prošloj godini je više nego trostruko veći od prosjeka u eurozoni od 1,7 odsto. Poređenja radi, u 2015. godini rast irskog BDP-a iznosio je 26 odsto, što je bio rezultat značajne revizije u stavci kapitalne imovine.

To je podstaklo preispitivanje relevantnosti primjene BDP-a kao mjerila pravog zdravlja irske otvorene ekonomije, pa statistički ured namjerava do kraja naredne godine da postepeno uvoditi novi pokazatelj - prilagođeni bruto nacionalni dohodak.

Izvor: Mina business

Portal Analitika