Svijet

Valas: Vašington neće mijenjati politiku prema Zapadnom Balkanu

Predsjednik američkog Instituta za međunarodno pravo Don Valas kaže za RTS da SAD neće napustiti NATO niti promijenti politiku prema EU. Smatra da Vašington neće ništa mijenjati u odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana.
Valas: Vašington neće mijenjati politiku prema Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Još se ne zna šta će ''Evropska unija u dvije brzine'' značiti za njene članice, naročito one na istoku kontinenta i nagađa se kako će izgledati Unija poslije Bregzita i da li će i kako administracija američkog predsjednika Donalda Trampa promijeniti politiku prema Evropi i NATO-u.

Predsjednik američkog Instituta za međunarodno pravo iz Vašingtona, Don Vals ističe da nema mjesta takvim strahovanjima.

''Potpuno sam siguran da SAD neće napustiti NATO, niti Evropu. Sad smo prvi put poslali vojnike i u Norvešku. Cilj je da se Oslu pruži dodatna podrška u odnosu na Moskvu", rekao je Valas za RTS.

"Mislim da je Bregzit bio užasna stvar, a Tramp je pozdravio Bregzit. Ali, on je optimista u pogledu promjene odnosa s Rusijom. Takođe, šef Pentagona Džejms Matis i potpredsjednik Pens već su bili u Evropi i poručili da nema potrebe za nervozom - nećemo mnogo toga promijeniti u politici prema vama'', navodi Valas.

Valas smatra da neće biti ni promjene politike Vašingtona prema Zapadnom Balkanu.

''Za Zapadni Balkan biće važno ko će biti ambasadori u zemljama regiona, pomoćnik ili zamjenik državnog sekretara za region, pošto još nisu imenovani. Mislim da neće biti vojne intervencije, niti bilo čega sličnog. Tramp ne vjeruje u vojne intervencije, nije odrastao na tome i tu nema opasnosti", zaključuje Valas u razgovoru za RTS.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika