Društvo

Utvrđeno porijeklo naftne mrlje u moru kod Slovenske plaže

Nafta koja je u srijedu iscurila u more nadomak Budve potekla je nakon što se građevinska dizalica na gradilištu nove marine srušila na rezervoar i probila ga - saopšteno je Pobjedi iz Uprave pomorske sigurnosti.
Utvrđeno porijeklo naftne mrlje u moru kod Slovenske plaže
Portal AnalitikaIzvor

Gorivo se iz rezervoara zapremine više tona obližnjim potokom, koji žitelji zovu Velja voda, slilo do plaže, tik uz šetalište i restorane u rejonu marine. Nije poznato koliko nafte je iscurilo.

Za saniranje problema direktno je nadležna Agencija za zaštitu životne sredine, ali su spremni da pomognu i iz Lučke kapetanije Bar, čiji je inspektor sinoć na terenu napravio zapisnik i sagledao kompletnu situaciju.

Iako Uprava pomorske sigurnosti nije nadležna za saniranje zagađenja koja dolaze sa kopna, već se isključivo bave onima nastalim sa plovnih objekata, dobra volja i ruka pomoći neće izostati.

- Kontaktirali su nas sa više adresa. Iako to nije u našoj nadležnosti, spremni smo da pomognemo opremom kojom raspolažemo, tzv. upijačima, kako bi se spriječilo dalje širenje i šteta što prije sanirala – najavili su iz Uprave.

Oni navode da će saniranje štete početi danas. Međutim, niko od nadležnih nije mogao precizno da saopšti kolika je mrlja niti kolika je šteta načinjena.

Izvor: Pobjeda

Ilustracija: Radio Dux

Portal Analitika