Politika

Njemački analitičar: Mogerini je trebalo da upozori Moskvu

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini trebalo je, tokom posjete Crnoj Gori, da Moskvi pošalje jasnu poruku da Evropska unija neće tolerisati nedemokratske ili nasilne intervencije na Balkanu. Istovremeno, Evropska unija je trebalo da ponudi pomoć crnogorskom pravosuđu za proces i suđenje optuženima za pokušaj državnog udara u noći 16. oktobra, smatra njemački analitičar Bodo Veber u tekstu za časopis Democratization Policy Council (DPC).
Njemački analitičar: Mogerini je trebalo da upozori Moskvu
Portal AnalitikaIzvor

Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost bila je u prvoj posjeti državama takozvane, Zapadnobalkanske šestorke, u namjeri da građane tih država uvjeri kako je njihova evropska budućnost još uvijek veoma realna“, ističe se u tekstu objavljenom u DPC-u.

,,Tokom posjete Podgorici prošle sedmice, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, dok je govorila u polupraznom parlamentu, kazala je kako je tužna što opozicija ne prisustvuje. Nije, međutim, istakla ono važno – razlog institucionalne krize u Crnoj Gori - ocjenjuje Democratization Policy Council, uz podsjećanje da je uoči izbora uhapšeno dvadesetak građana Srbije osumnjičenih da su planirali terorističke napade.

Njemačka greška

U Veberovom tekstu se ocjenjuje da najveći dio crnogorske opozicije vodi kampanju protiv pridruživanja Crne Gore NATO-u, te da je članstvo na čekanju u američkom Kongresu dok se Rusija snažno protivi učlanjenju.

- U državi i regionu, u kojem ima skeptičnih građana koji vjeruju u razne teorije zavjere, ideja da je Rusija pokrovitelj državnog udara prvobitno je bila odbačena - piše DPC.

Zanimljivo je da se u tekstu prvi put upire prstom u pogrešne procjene njemačke obavještajne službe. Njemačka obavještajna služba je, kako se navodi, u početku odbacila umiješanost Rusije.

1003veber2

,,Međutim, ubrzo je postalo jasno da su optužbe mnogo ozbiljnije nego što se u početku vjerovalo, ističe Veber i objašnjava da su američke i britanske obavještajne službe pomogle crnogorskim vlastima, u istrazi i da je „zaključeno da imaju čvrste dokaze o umiješanosti Moskve“.

Pogrešan pristup

Uprkos tome, Mogerini je, kako se navodi u tekstu, tražila od opozicije i vlasti da probleme riješe dijalogom.

,,Potpuno je promašila pristup i ponovo pokazala slabost politike EU, što je evidentno na Zapadnom Balkanu u protekloj deceniji“ - dodaje Veber.

,,Prije svega, u pokušaju udara su učestvovali neki visoko rangirani opozicioni zvaničnici koji ne bi trebalo da su u parlamentu nego pred istražnim organima. Konačno, EU želi miran i stabilan Balkan a rusko miješanje ne doprinosi tom cilju. EU ne treba da agituje za članstvo Crne Gore u NATO, ali bi trebalo da osigura da građani imaju pravo da slobodno, demokratski odluče o tome na koju stranu žele - ističe njemački analitičar, naglašavajući da je Mogerini trebalo više da služi svojim i interesima Unije i da bude direktnija.

,,Trebalo je Moskvi da pošalje jasnu poruku da EU neće tolerisati tako nedemokratske, nasilne intervencije na Balkanu. Trebalo je i da ponudi pomoć EU crnogorskom pravosuđu za suđenje optuženima za propali pokušaj udara. A sa opozicijom je trebalo da ima bilateralne susrete. Ništa od toga nije uradila - navodi Veber.

- Da jeste, to bi poslalo snažnu poruku vlastima u Podgorici i javnosti da je Unija posvećena da podrži demokratske procese u Crnoj Gori. Poslalo bi poruku i Vašingtonu gdje se Trampova administracija dvoumi u vezi sa svojom NATO perspektivom - piše u tekstu uz isticanje da bi ratifikacija Protokola u SAD bila snažna poruka protiv ruskog miješanja. Mogerini je takvu priliku propustila, zaključuje se u tekstu.

Izvor: Pobjeda

Foto: revolucija.org

Portal Analitika