Abiznis

Voli Motors predstavio novog MINI Countryman-a u Podgorici

Novi MINI Countryman je po prvi put predstavljen na sajmu automobila u Los Anđelesu, 18. novembra minule godine a večeras je svoju premijeru za crnogorsko tržište imao u salonu VOLI MOTORS-a na Starom aerodromu.
Voli Motors predstavio novog MINI Countryman-a u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

MINI, tradicionalan britanski brend koji osvaja segment premijum kompakt vozila, predstavio je najveći model u čitavoj istoriji ovog brenda koja traje već 57 godina - Countryman. Izgled automobila je pretrpio potpuni redizajn tako da su primjetna brojna poboljšanja u pogledu prostora, funkcionalnosti, sportskih i premijum karakteristika.

dsc-0299

Novi MINI Countryman (kombinovana potrošnja goriva: 2,1 - 7,0 l/100km; kombinovana emisija CO2 gasova: 49 - 159 g/km) zauzima svoje jedinstveno mjesto među konkurencijom zahvaljujući veoma prepoznatljivom dizajnu, aerodinamički optimalno oblikovanoj karoseriji i izvanrednoj lakoći vožnje. Posljednja verzija pogona na svim točkovima (ALL 4) garantuje uživanje u vožnji čak i van asfaltiranih puteva. Osim toga, novi MINI Countryman je prvi model ovog brenda koji će biti dostupan sa hibridnim pogonom. Model MINI Cooper S E Countryman AII4 može preći do 40 km na električni pogon.

dsc-0302

Countryman koji je 20 cm duži od svog prethodnika donosi brojne novine među kojima su: Pet sjedišta standardne veličine i očigledno povećana prostranost i prilagodljivost; Električno otvaranje prtljažnika kao i funkcija otvaranja i zatvaranja prtljažnika bez dodira; MINI Picnic Bench - rakslopljiv jastučić na utovarnom pragu prtljažnika koji služi kao udobna klupa; MINI Cooper S E Countryman ALL 4 - prvi MINI sa hibridnim pogonskih sistemom; Nova generacija motora i transmisije uz efikasan pogon na svim točkovima.

dsc-0379

Centralna instrument tabla sa ekranom osjetljivim na dodir; MINI COuntry Timer funkcija koja mjeri zabavu tokom vožnje po zahtjevnom terenu; MINI Connected aplikacija kao vaš lični pomoćnik tokom svakodnevne vožnje ili drugih putovanja i MINI Find Mate ili kako bi iz ove britanske kompanije rekli - sve što vam treba tokom vožnje u svakom trenutku.

dsc-0310

Dvadeset centimetara duži od prethodnika

Novi MINI Countryman je 20 centimetara duži od prethodnika i približno 3 centimetra širi. Međuosovinsko rastojanje je produženo za 7,5 centimetara. Rast za posljedicu ima povećanja prostora za pet sjedišta standardne veličine kao i povećanja prtljažnog prostora. Izdignut položaj sjedenja garantuje odličnu preglednost i prepoznatljivo uživanje u vožnji. Zadnja klupa se može pomjeriti po dužini za 13 centimetara. Preklapajuži naslon zadnjeg sjedišta je podijeljen u odnosu 40:20:20, a takođe je moguće podesiti nagib naslona radi veće udobnosti ili radi povećanja prtljažnog prostora. Zapremina prtljažnika iznosi 450 litara i može se povećati na izvanrednih 1 390 litara. To znači da je u poređenju sa prethodnim modelom gepek povećan za 220 litara.

dsc-0330

Pet sjedišta unutar automobila, dva na Picnic Bench dijelu za sijedanje.

Električno otvaranje prtljažnika je dostupno u sklopu dodatne opreme. Na ovaj način, u saradnji sa Comfort Access sistemom moguće je otvoriti i zatvoriti prtljažnik bez dodirivanja. Opcioni paket opreme za prtljažnik se ne sastoji samo od varijabilnog utovarnog poda, karika za vezivanje tovara i trake za zatezanje, već i od utovarnog praga od nerđajućeg čelika. Jedinstveni dodatak je Picnic Bench klupa - fleksibilna površina koja se sklapa unutar prtljažnika i ima mjesta za dvoje.

dsc-0305

MINI Countryman - uspješan model sa tradicionalnim korijenima

Čak i novo izdanje MINI COuntryman modela ima korijene čvrsto utemeljene u tradiciji britanskon brenda. Ova posebno ''podesiva'' varijanta klasičnog MINI-ja je nosila isti naziv davne 1960. godine. Kao i identično konstruisan Morris Mini Traveller, Austin Seven Countryman posjedovao je veoma praktičnu unutrašnjost, a verzija sa drvenim ramom i panelima - poznatija pod nazivom ''Woody'' - dobila je kultni status u kom uživa i danas.

dsc-0341

Kada je lansiran 2010. godine, MINI Countryman je takođe nudio dodatne načine da uživate u karakterističnoj vožnji. To je bio prvi MINI sa četvoro vrata, velikim vratima prtljažnika, pet sjedišta i opcionalnim pogonom na svim točkovima i prodat je u više od 540 000 primjeraka širom svijeta.

dsc-0383

Snažne proporcije, zreo karakter

Posljednja generacija MINI Countryman modela je napredovala u pogledu prilagodljivosti, lakoći vožnje i premijum osjećaja. Zahvaljujući snažnim proporcijama, prisustvo novog MINI Countryman-a neće proći neprimijećeno. Njegova upečatljiva aura definisana je većim rastojanjem od zemlje i izdignutim položajem sjedenja, dodatno naglašena MINI ALL4 izgledom spoljašnjosti i krovnim nosačima.

dsc-0364

Novi MINI Countryman posjeduje elemente dizajna koji su tipični za ovaj brend, uključujući jednostavnu trostruku strukturu bočnih strana - podijeljenu na krov, stakleni dio i glavni dio karoserije - kratke prepuste i velike lukove točkova. Precizne konture velikih površina stvaraju atraktivnu igru svjetlosti i sijenki, koja naglašava sportski oblik automobila i vertikalnu oprijentacijuz karoserije. Okviri bočnih pokazivača pravca su poprimili izgled strijele, a krovni nosači su napravljeni od aluminijuma i ivice krova ofarbane u srebrnu boju da bi naglasile visinu automobila. Horzontalne linije na novom Countrymanu dominiraju zadnjim krajem, sa vertikalno postalvjenim zadnjim svijetlima koja stvaraju savršen kontrast.

dsc-0378

Užitak u vožnji po vašoj mjeri: Sistem za dinamičku kontrolu oslanjanja i MINI režimi vožnje

Veoma kvalitetna suspenzija prisutna u novom MINI Countryman modelu kombinuje isproban i testiran princip suspenzije sa dizajnom koji je optimizovan radi smanjenja težine i povećanja čvrstine. Sve ovo rezultira preciznim upravljanje i maksimalnom lakoćom vožnje. Osim toga, model je opremljen elektromehaničkim upravljanjem sa Servotonic funkcijom, snažnim kočnicama i DSC sistemom. Aluminijumske felne od 16 inča dolaze u paketu sa standardnom opremom modela MINI Cooper Countryman, dok standardna oprema za model MINI Cooper D Countryman obuhvata alumijiumske felne od 17 inča. Dostupna dodatna oprema obuhvata alu felne do veličine od 19 inča.

dsc-0351

Dinamična kontrola oslanjanja je sada dostupna u sklopu dodatne opreme za novi MINI Countryman. Postoje dva režima rada elektronski kontrolisanih amortizera koji se mogu aktivirati putem opcionalnih MINI režima vožnje. Rotirajući prekidač na podnožju ručice mjenjača služi za odabir jednog od tri režima: MID, SPORT i GREEN. Ovi režimi tako]e utiču na odziv motora i upravljanje, režim funkcionisanja električno podesivih funkcija udobnosti, zvuk motora i karakteristike promjene stepena prenosa Steptronic transmisije, u zavisnosti od motora i opreme modela

dsc-0405

Kako je istaknuto na promociji ovu novu tehnologiju je moguće osjetiti jedino test vožnjom. U Podgorici je registrovano jedno test vozilo i dostupno je svim građanima koji žele da isprobaju novog Countrymana. Sve što vam je potrebno je dobra volja i vozačka dozvola. Kada je riječ o modelima sa konvencionalnim motorima, najjeftiniji model će se kretati 26 590 eura, dok će za dodatnu opremu cijena rasti. 

 

L.Đ.

Portal Analitika