Politika

Šćekić pokrenuo inicijativu za razrješenje Joksimovića

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić pokrenuo je postupak za razrješenje potpredsjednika Opštine Dragutina Joksimovića. Šćekić je predlog odluke o razrješenju dostavio SO Berane, koja po Zakonu o lokalnoj samoupravi daje saglasnost na odluku predsjednika o imenovanju i razrješenju potpredsjednika i glavnog administratora.
Šćekić pokrenuo inicijativu za razrješenje Joksimovića
Portal AnalitikaIzvor

U obrazloženju predložene odluke o razrješenju stoji da je da je uslijed blokade žiro računa opštine Berane u iznosu od 70.600 eura na ime naknade za eksprorpisano zemljište za izgradnju obilaznice u Beranama, a na ime potpredsjednika i njegovih srodnika došlo do zastoja finansijskog funkcionisanja lokalne uprave. Joksimović je, kako se navodi u saopštenju beranske Opštine, kao član užeg Kolegijuma bio u cijelosti upoznat sa finansijskim stanjem i naslijeđenim problemima, te da će blokada proizvesti negativne posljedice i redovno servisiranje obaveza opštine prema zaposlenima, građanima, mjesnim zajednicama, sportskim klubovima i ostalim korisnicima  budžeta. Blokadom je nanijeta šteta ugledu Opštine, kao i funkciji koju potpredsjednik obavlja.

- Joksimović je imao obavezu da rukovodstvo obavijesti blagovremeno obavijesti o namjeri blokade žiro računa, kako bi se napravio plan  isplate koji ne bi ugrozio realizaciju budžeta Opštine Berane, a takođe je bio je bio u moralnoj i profesionalnoj  obavezi da sačeka ishod revizije sudskog postupka prije nego da izvršiteljima nalog za prinudnu naplatu – navodi se u saopštenju našeg portala.

Opština Berane je uložila reviziju Vrhovnom sudu  zbog visine presuđenog iznosa, s obzirom da je vještačenjem utvrđena vrijednost eksprorpisanog zemljišta na 5.000 eura po aru, dok je maksimalna isplaćena cijena zemljišta u sličnim slučajevima u neposrednoj blizini predmetnog zemljišta bila 860 eura po aru.

Šćekić apeluje na  državne organe da aktivnije reaguju u zaštiti  državne i opštinske imovine i podsjeća da su, zbog građana koji su im povjerili mandate i budućih generacija, u obavezi da rade isključivo u javnom interesu, a ne ličnom.

Portal Analitika