Društvo

Begović: Nemam informaciju da je raspisana potjernica, nema još uslova za to!

Interpol Podgorica raspisao je potjernicu za Milošem Marovićem, koji je presudom Višeg suda osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog učešća u malverzacijama prilikom preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Prijevor iznad Jaza – pišu danas mediji.
Begović: Nemam informaciju da je raspisana potjernica, nema još uslova za to!
Portal AnalitikaIzvor

Sa druge strane , branilac Marovića, advokat Zdravko Begović nema takva saznanja.

''Ja ovog trenutka nemam tu informaciju. To sam jedino vidio u medijima. Ono što znam je da osoba koja je podnosila molbu da joj se odloži izdržavanje kazne, mora mubiti dostavljeno rješenje da mu je odbijena ta žalba. Do današnjeg dana mu nije dostavljeno to rješenje i on nije upoznat sa odlukom Višeg suda u Podgorici. To znači da ne može biti raspisana u ovom momentu bilo koja potjernica, ninacionalna ni Interpolova. Dakle nema dostavnice ni u spisima da je on to rješenje primio. Dakle, jednostavno nijesu stečeni uslovi da bi potjernica bila raspisana. Ja sam se baš danas i čuo sa njim jer ni njemu nije bilo jasno o čemu se radi. Pitao sam ga je li dobio rješenje, rekao je da nije. Taj proces mora prvo da bude završen, pa tek nakon toga se odlučuje da li će biti raspisana potjernica i koja''- kazao  je  za Antenu M Begović.

Begović kaže da ne vjeruje da je Osnolvni sud u Kotoru raspisao potjernicu a da procedura nije  poštovana do kraja.

Sin Svetozara Marovića, odnedavno je postao državljanin Srbije.

Ipak, ukoliko je za njim raspisana crvena potjernica,Nacionalnog centralnog biroa Interpola u Podgorici, obavezujuća je za srbijansku policiju, što znači da su se već stekli uslovi za njegovo hapšenje u Beogradu, gdje je nastanjen u posljednjih nekoliko mjeseci.

Bez obzira na činjenicu da je Marović sada državljanin susjedne zemlje, Sporazum o izručenju sopstvenih državljana Srbije i Crne Gore predviđa mogućnost njegovog pritvaranja, pokretanja ekstradicionog postupka i izručenja.

Marović je, podsjetimo, prije mjesec dobio  srpsko državljanstvo i nakon toga je podnio zahtjev Ministarstvu pravde Crne Gore da kaznu izdržava u Srbiji. Iz Ministarstva pravde oglasili su se saopštenjem da je Miloš Marović dužan da kaznu izdržava u Crnoj Gori.

U slučaju da Marović ne bude nedostupan crnogorskim državnim organima, iz te institucije je najavljeno da će za njim biti raspisana najprije nacionalna, a potom i međunarodna potjernica.

Prema nagodbi koju je potpisao sa Tužilaštvom 30. decembra prošle godine, Miloš Marović je osim zatvorske kazne prihvatio i da državi plati novčani iznos od 380.000 eura.

Maroviću je presuda izrečena krajem jula, nakon što je Viši sud prihvatio sporazum o priznanju krivice u ovom predmetu. Na listi osumnjičenih za učešće u malverzacijama, koje su u predmetu „Prijevor“ rezultirale štetom od 1.400.000 eura po gradsku kasu, mlađi Marović našao se sredinom oktobra 2015.

Antena M

Portal Analitika