Svijet

ŠKOTSKA PREMIJERKA: Novi referendum o nezavisnosti možda 2018.

Škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je danas da bi Škotska mogla ponovo da glasa o nezavisnosti za 18 meseci kako ne bi bila primorana da napušti EU s ostatkom Velike Britanije.
ŠKOTSKA PREMIJERKA: Novi referendum o nezavisnosti možda 2018.
Portal AnalitikaIzvor

Stardžon, koja predvodi pokret za nezavisnost Škotske, kazala je u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) da je jesen 2018. godine „zdravorazumsko vrijeme“ za održavanje referenduma, „ako taj put bude izabran“ i dodala da nije donijeta odluka da li će se glasati o nezavisnosti.

Škotska premijerka, koja je i liderka Škotske nacionalne partije, oštro je kritikovala odluku da Velika Britanija izadje iz EU. Dok je na prošlogodišnjem referendumu na nivou Velike Britanije 52 odsto birača glasalo za napuštanje EU, a 48 za ostanak, u Škotskoj je 62 odsto birača glasalo za ostanak u Uniji, a 38 odsto za izlazak.

Škotski birači odbacili su nezavisnost na referendumu 2014. godine kada je 55 odsto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji

Stardžon je rekla da je Bregzit drastično promijenio situaciju i da neće dozvoliti da Škotska bude izvučena iz EU protiv svoje volje. Ona je u intervjuu rekla da ne blefira kada govori o novom referendumu i da traži načine da očuva veze Škotske s EU.

Britanska premijerka Tereza Mej planira da aktivira član 50 Lisabonskog ugovora do 31. marta

Velika Britanija bi u tom slučaju napustila EU početkom 2019. godine, a Stardžon je rekla da će u drugoj polovini 2018. godine biti poznati obrisi sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.

Mej je prošle nedelje optužila Stardžon i njenu partiju za „zaslepljeni nacionalizam fokusiran samo na nezavisnost po svaku cenu“ i kazala da je najvažniji cilj njene vlade očuvanje jedinstva Velike Britanije.

Beta

Portal Analitika