Kultura

Kompozitorke iz sjenke III: Magija koju stvaraju dame

U realnom smislu, i dalje mislim da je damama u Crnoj Gori mnogo teško da se probiju u svojim sferama stvaralaštva – bilo ono scensko, interpretativno ili umjetničko stvaralaštvo, kaže Marko Simović.
Kompozitorke iz sjenke III: Magija koju stvaraju dame
Portal AnalitikaIzvor

- Nadam se i uzdam u onih nekoliko viteških pojedinaca koji to vide i ne rade zbog kvote, nego da damama koje stvaraju nešto lijepo, čarobno, magično, a iznosi se na sceni, pomognemo da se to prezentuje na ravnopravan način – precizira vođa trija „Luminis“ i predstavnik sindikata kulture.

Simović je sinoć bio jedan od interpretatora repertoara trećeg koncerta iz cikulsa „Kompozitorke iz sjenke“ koji Kulturno-informativni centar „Budo Tomović“ organizuje povodom Dana žena.

Program je otvorio kvartet „Montenegro“ kojeg čine vođe sekcija gudača Crnogorskog simfonijskog orkestraMarko Radonić (violina I), Katarina Pavlović (violina II), Uroš Lapčević (viola) i Dmitrij Prokofjev (violončelo) interpretacijom Gudačkog kvarteta u jednom stavu opus 89 Ejmi Bič. Zatim je „Luminis“ kojeg uz Simovića čine pijanista Amir Džaković i čelista Vladimir Drobnjak izveo Klavirski trio Žermen Tajfer, a veče su zatvorili Mihail Bereznicki na violi i Bojan Martinović na klaviru sa dva djela Rebeke Klark Sonatom za violu i klavir i „Morpheus“.

0903kic1

- Premijerno smo izveli tri od četiri djela: Gudački kvartet Ejmi Bah, Klavirski trio Žermen Tajfer i komad „Morpheus“. Jedno veče velikih i lijepih premijera... Tako se potrefilo da na sceni budemo svi muškarci osim Katarine. No, ideja je bila da se angažuju ansambli koji su aktivni na crnogorskoj sceni i nama, muškarcima je zapala čast da budemo u tolikom broju izraženi. S druge strane, osnovana ideja je umjetničko stvaralaštvo, a ne interpretacija, tako da smo večeras u službi stvaralaštva ovih divnih kompozitorki koje su - danas mnogo manje nego za života – bile zapostavljene u odnosu na svoje znamenite kolege iz perioda kada su stvarale – dodao je Simović.

- Volim da nastupam sa svojim kvartetom „Montenegro“ koji ćine tri mušarca i jedna žena – to sam ja. Ovakvih prilika trebalo bi da bude svakog dana, jer smatram da je svaki dan naš, a ne samo 8. mart kojeg obilježavamo – kazala je violinistkinja Katarina Pavlović.

0903kic2

Jedina dama sinoć na sceni smatra da se, u odnosu na kolege, i broj i mjesto žena u muzici dobrim dijelom izjednačio.

- To više nije kao prije 100 godina, kada su nam određivali čime ćemo da se bavimo. Sada smo svi individue koje mogu da se bave čim hoće. Svako ima pravo da izabere put kojim će ići i da se bori za pravo koliko zaslužuje. Ima tu i precjenjivanja; nekad su ljudi neskromni, ali smatram da treba da se bore – ne samo žene, već svaki umjetnik za sebe i za svoj stav. Danas više nije bitno samo kako svirate, kakav ste izvođač, već je i harizma - da budete interesantni publici. Pa, iako ne svirate savršeno, imate nešto da kažete. Svako može da zaradi onoliko koliko misli da zaslužuje u datim okolnostima. To već zavisi od sredine. Zato mislim da i žene mogu dobro da zarade na muzičkoj sceni – priča šefica drugih violina CSO.

Ona dalje navodi kako u muzičkom svijetu više nije zastupljeno to da muškarci dobijaju veće honorare od žena, već da su oni brojniji zato što im je lakše da se bave ovim pozivom.

- Žene kada postanu majke, one se pronađu u tom porodičnom životu. Nije ga lako ostvariti jer neće svako da se odriče. Ne umije svako da rasporedi vrijeme... Kao majka i žena koja ima karijeru, i sama znam koliko mi nije lako. Muškarac može da kaže: „Ja sad moram da idem“, a žena dok sve ne organizuje - ne može nikud – šaljivo opisuje Pavlović.

0903kic3

Simović podsjeća da je danas u našoj zemlji velika većina muzičarki zaposlena u prosvjeti. Kao član CSO podsjeća da barem polovinu tog ansambla čine žene.

- U suštini, ono što danas određuje zaposlenje je kvalitet interpretativnog izvođaštva. To je nešto što pripada svima podjednako – i damama i muškarcima. Što se tiče savremenog stvaralaštva, u Crnoj Gori imamo dvoje divnih kompozitora koji aktivno djeluju, ali i veliki broj crnogorskih kompozitora koji su u inostranstvu. Oni koji stvaraju na našem području su Nina Perović i Aleksandar Perunović tako da su obije strane su tu – dodaje on i podsjeća da su zakonska rješenja o angažovanju žena takođe dobro osmišljena.

- Ali, iskreno da kažem, veoma često ni ne razmišljam na taj način, podjelom. Nekako sam lišen kućnim i porodičnim vaspitanjem da imam potrebu podjele na „samo momci“ i „samo đevojke“, taman posla! Uostalom, ono sve što je lijepo i senzibilno, makar sam ja u svom životu naučio sam od dama. Mislim da smo u prisustvu i u saradnji s damama - samo bolji – zaključuje Simović.

K.J.

Foto: KIC/D.Murseljević

Portal Analitika