Abiznis

Mladima koji su nezaposleni podrška da počnu da se bave pčelarstvom

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija, nastavlja sa podsticajima mladim ljudima u sektoru pčelarstva. U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2017. godinu - Program unapređivanja pčelarstva, danas je objavljen Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku za mladog pčelara početnika za 2017. godinu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.
Mladima koji su nezaposleni podrška da počnu da se bave pčelarstvom
Portal AnalitikaIzvor

Kroz javni poziv mladi ljudi koji su nezaposleni, starosti od 18 do 30 godina, imaju mogućnost da dobiju po tri košnice sa tri pčelinja roja na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva. Iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini je bilo vrlo pozitivno, zbog velikog interesovanja mladih ljudi. Stoga je, u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, u odnosu na predhodnu godinu,  povećan ukupan iznos raspoložive podrške na  25.000 eura. Podrška Ministarstva iznosi 80 odsto vrijednosti tri košnice sa rojevima.

Korisnici ove podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što potpišu ugovor sa Ministarstvom i Savezom. U ugovoru se obavezuju da će se baviti  pčelarstvom u narednih pet godina. Mladi pčelari su u obavezi da prethodno, u periodu od obavještenja da im je odobrena podrška do potpisivanja ugovora, prisustvuju obuci za pčelarenje koju organizuje Savez.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Sve informacije, kao i obrazac zahtjeva za dodjelu podrške po ovom pozivu mogu se preuzeti sa web stranice Ministarstva, kao i direktno u službenim prostorijama Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija, kao i kancelarijama Službe za selekciju stoke.

Popunjen obrazac zahtjeva zajedno sa potrebnom dokumentacijom poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zahtjev po Javnom pozivu za dodjelu podrške za mlade pčelare za 2017. godinu; Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica.

Rok za prijavljivanje na javni poziv je 10. april 2017. godine.

Sve informacije u vezi sa pozivom mogu se dobiti direktno u Ministarstvu poljoprivrede na telefon 020-482/281, Savezu pčelarskih organizacija Crne Gore na telefon 069-941/505 ili u kancelarijama Službe za selekciju stoke na telefon 020-265/337.

Osim javnog poziva za mlade pčelare, kroz Program unapređenja pčelarstva Ministarstvo  nastavlja podršku sektoru pčelarstva, posredstvom Saveza pčelarskih organizacija. Ove godine povećan je ukupan iznosom agrobudžetske podrške od 169.000 eura. Osim što podržavamo preradu voska, uvedena je podrška za nabavku voska za organske i ostale registrovane pčelare.

Opredijeljena sredstva su namijenjena proizvodnji: selekcionisanih matica, učešće u nabavci matica, unapređenju kvaliteta pčelinjih proizvoda i zdravstvenog stanja pčelinjih zajednica, prerada voska, nabavka voska i stručno osposobljavanju pčelara.

Takođe, pčelari kao i ostali poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare podršku kroz ostale mjere Agrobudžeta, u cilju nabavke opreme za preradu na porodičnim gazdinstvima, početak bavljenja istovrmeno i turizmom u ruralnim područjima, zatim za organsku proizvodnju, laboratorijsku analizu meda i druge. 

Portal Analitika