Abiznis

Crnogorski pomorci ponovo na bijeloj listi EU

Evropska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) ovih dana će izdati novu bijelu listu na kojoj će biti i Crna Gora, saznaje Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore. Član upravnog odbora Udruženja kapetan Janko Milutin naveo je da su se naši pomorci našli na crnoj listi Evropske unije zbog nepraćenja i neispunjavanja propisanih standarda obrazovanja i obuke.
Crnogorski pomorci ponovo na bijeloj listi EU
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora je dospjela na crnu listu zbog neprepoznavanja interesa i značaja pomorskog ljudskog resursa kao i višegodišnje nezainteresovanosti, nespremnosti, neorganizovanosti i nedostatka kapaciteta organa državne uprave, prvenstveno Ministarstva saobraćaja i pomorstva”, kazao je Milutin Pobjedi.

Prema njegovim riječima, Udruženje je saznalo, preko prijatelja iz Konfederacije evropskih udruženja pomorskih kapetana EU (CeSmA), a čiji je pridruženi član, da će EMSA vratiti Crnu Goru na bijelu listu.

“To ne znači da nema drugih nedostataka. Najviše nas zabrinjava što nema značajnijih promjena u radu i odnosu državne uprave prema ovim pitanjima”, tvrdi Milutin i ističe da je najgora posljedica crne liste nemogućnost zapošljavanja pomoraca na brodovima EU, jer nijesu mogli da dobiju dokumenta za ukrcaj od temalja članica.

“U toku je kriza na pomorskom tržištu, koja smanjuje mogućnosti zapošljavanja, kao i ogromna konkurencija iz zemalja gdje je pomorska radna snaga jeftina, pa nas crna lista dodatno pogađa”, naglasio je Milutin.

On je podsjetio da je pomorstvo globalna privredna grana, te da je od 1. januara 2016. stupio na snagu novi propis Međunarodne pomorske organizacije, koji obavezuje sve članice da provjere stepen primjene međunarodnih pomorskih standarda i propisa (IMSAS) u drugim zemljama. Istakao je da tako postoji realna opasnost da se ponovo nađemo na crnim listama, ali drugih zemalja, na čijim brodovima plove naši pomorci.

Pobjeda; Foto: navodi.com

Portal Analitika