Politika

Zapad jedini pravac za zemlje Balkana

Politički analitičar iz Skoplja Sašo Ordanoski kaže za Dnevne novine da države na Balkanu moraju da se opredijele da li će da budu pravne zemlje, ili će da živimo u zajednicama u kojima vladaju bezakonje, praćeno nepravnim situacijama. Govoreći o Crnoj Gori, sagovornik DN dijeli mišljenje Frederike Mogerini, da je Crna Gora ispred ostalih zemalja regiona kada je riječ o evroatlanskim integracija.
Zapad jedini pravac za zemlje Balkana
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora je odlučila kako i kuda hoće da ide. Naravno, tu postoje mnogi faktori, ali sve to mora da bude procesuirano u jednom normalnom političkom kontekstu i demokratiji i mislim da Crna Gora upravo ide u tom pravcu”, kazao je Ordanoski.

U Makedoniji je, kaže, stanje drugačije.

“Imate situaciju u kojoj mafija vlada državom. A mafija, naravno, mora da krši zakone. Mnogo Makedonaca glasalo je za režim koji godinama vlada autokratski, ostavivši ogromni kriminalni dosije iza sebe. Ipak, oni će morati da se kad tad povuku i da dozvole da se formira nekakva normalna vlada”, kaže sagovornik DN.

Ordanoski smatra da načinom vladanja u Makedoniji, vlast može da kupi, još sat-dva, još dan-dva, ali taj proces, prema njegovim riječima, nema gdje da završi osim u “praznom nedemokratskom kontekstu”.

“Jer, energije i drugačijeg rješenja za tu sitauciju nema, ta energija može da se svede na neki incident i to bi bilo neprijatno, naravno, ali energije za više od toga ne postoji”, smatra Ordanoski.

Komentarišući pokušaj terorizma i miješanje Rusije u unutrašnje procese u Crnoj Gori, Ordanoski kaže da svjetski faktor, kao što je Moskva, ima interes da stvara nestabilnost na Balkanu. Ipak, dodaje on, Rusija to radi na jedan jeftin način.

“To što oni rade ne zahtijeva nikave veće snage, gdje bi bili uključeni neki diplomatski, vojni i politički resursi, ali mislim da su naša društva prošla taj prag i da neće dozvoliti da budu tako brutalno izmanipulisani. Mislim da su i njima jasne te situacije” navodi on.

Dodaje i da balkanske države nemaju drugi pravac, osim zapadne demokratije.

“Naši interesi su takvi kao regiona, naši ekonomski, socijalni i politički. To ne možete da promijenite. I u tom smislu ja znam ko će u tom procesu da pobijedi. Pobijediće demokratske snage i oni koji su za pravnu državu. Može to da bude skup proces kao što i jeste skup, ali na kraju znamo da vrijedi”, zaključio je Ordanoski.

Dnevne novine

Portal Analitika