Politika

Darmanović- Erjavec: Odnosi Crne Gore i Republike Slovenije odlični i bez otvorenih pitanja

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji na poziv ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca.
Darmanović- Erjavec: Odnosi Crne Gore i Republike Slovenije odlični i bez otvorenih pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Ministri su u otvorenom i konstruktivnom razgovoru konstatovali da su bilateralni odnosi Crne Gore i Republike Slovenije odlični i bez otvorenih pitanja, zasnovani na temeljima tradicionalno dobrih, prijateljskih i partnerskih odnosa. Ministar Darmanović je zahvalio na kontinuiranoj slovenačkoj podršci integracionim procesima Crne Gore, a posebno istakao slovenačku ulogu kao kontakt zemlje za NATO u dva mandata, kao i ekspertsku pomoć koju pružaju u procesu pristupanja EU.

Ministri vanjskih poslova dviju država su posebnu pažnju posvetili ekonomskoj saradnji, saglasivši se da postoji prostor za osnaživanje privrednih odnosa, naročito u oblasti turizma i održivog razvoja, energetike i poljoprivrede. Na tragu potrebe intenziviranja ekonomskih odnosa je i predstojeća sjednica Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između dvije države, istakli su ministri, koja će se održati 10. i 11.aprila o.g u Ljubljani. 

Takođe, razmijenjena su mišljenja o organizovanju zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije, koja bi bila prilika za definisanje zajedničkih budućih projekata u cilju efektivnog osnaživanja privredne saradnje. Održavanje zajedničke sjednice Vlade bila bi prilika za svečano otvaranje spomenika Francu Prešrenu u Podgorici.

Ministar Darmanović je takođe imao susrete sa najvišim slovenačkim zvaničnicima- predsjednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom. Naglašena je puna podrška Crnoj Gori u evropskim i evroatlanskim integracijama, te istaknuto uvjerenje da će saradnja na svim nivoima, naročito u oblasti ekonomije, biti unaprijeđena u narednom periodu. Predsjednik Pahor i premijer Cerar su izrazili očekivanja da će proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u biti okončan u što kraćem roku, te da će Crna Gora uskoro zauzeti mjesto među punopravnim članicama Alijanse.

Ministar Darmanović se sastao i sa ministarkom odbrane Republike Slovenije Andrejom Katič, potpredsjednikom Parlamenta Matjažom Horvatom, predsjednicima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za poslove EU Jozefom Horvatom i Izidorom Shakerom Kamalom, kao i sa predsjednikom parlamentarne Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom Urošom Priklom.

Nakon oficijalnih razgovora ministar Darmanović je održao predavanje na Fakultetu društvenih nauka, Univerziteta Ljubljana, na temu "Crna Gora- nova uloga NATO-a na Zapadnom Balkanu": Predavanju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, renomirani članovi slovenačke akademske zajednice, kao i brojni studenti.

 

Portal Analitika