Društvo

Vlada Japana donirala 110.000 eura školi „Boško Buha“ i Opštini Herceg Novi

Ambasador Japana u Crnoj Gori Nj.E. Đuići Takahara, v.d. direktor JU OŠ “Boško Buha” u Pljevljima Albin Kondo i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković potpisali su danas u prostorijama Ministarstva prosvjete ugovore za ,,Projekat opremanja JU OŠ „Boško Buha“ u Pljevljima vozilom za prevoz djece i opremom za nastavu“ i ,,Projekat opremanja Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi vatrogasnim vozilom i opremom“. Vrijednost ugovora o donaciji je 110 497 eura.
Vlada Japana donirala 110.000 eura školi „Boško Buha“ i Opštini Herceg Novi
Portal AnalitikaIzvor

Nakon potpisivanja ugovora medijima se obratio sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović, kao i potpisnici ugovora.  Mehmedović je u ime Ministarstva prosvjete zahvalio ambasadoru i Vladi Japana na dugogodišnjoj podršci i podsjetio da je u prethodne dvije decenije Vlada Japana donirala Crnoj Gori preko 2,5 miliona eura.  On je rekao da je značajan dio tih sredstava uložen u obnavljanje infrastrukture školskih objekata, što je umnogome pomoglo nastojanjima Ministarstva prosvjete da stvori što kvalitetnije uslove za obrazovanje.

Ambasador Japana u Crnoj Gori Nj. E. Đuići Takahara izrazio je zadovoljstvo zbog ulaganja u bezbjednost djece na putu do škole i ujedno istakao važnost kvaliteta obrazovanja djece sa posebnim obrazovnim potrebama, koji će uz pomoć ove donacije biti značajno unaprijeđen. Takođe, on je ukazao na značaj donacije opštini Herceg Novi, koja će od sada biti bogatija za jedno protivpožarno vozilo i spasilačku opremu.

V.d. direktora JU OŠ “Boško Buha” u Pljevljima Albin Kondo rekao je da veliki broj učenika pješači i po 10 kilometara od kuće do škole i nazad, te će vozilo obezbijeđeno donacijom služiti za prevoz djece koja u Pljevljima pohađaju isključivo ovu školu, kao i djece iz Područnog odjeljenja  Komini.  Kondo je rekao da posebno odjeljenje JU OŠ “Boško Buha” radi u skromnim uslovima, a ovom donacijom kvalitet rada će biti poboljšan i kroz opremanje tzv. senzorne sobe.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković istakao je da će donacija Vlade Japana biti od izuzetnog značaja za Spasilačku službu Herceg Novog i dodao da ona predstavlja simbol povjerenja i prijateljskih odnosa naroda Crne Gore i Japana.

POPOS grantovi japanske Vlade, u koje spada i pomenuta donacija, imaju za cilj da podrže društveni razvoj i obezbijede finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

Od 1998. godine 41 POPOS grant realizovan je u Crnoj Gori.

 

Portal Analitika