Turizam

Reagovanje MONSTAT-a na tekst Portala Analitika

Zavod za statististiku Crne Gore uputio je Portalu Analitika reagovanje povodom objavljivanja teksta „Novom metodologijom Monstata Crna Gora preko noći izgubila milion turista“, koji objavljujemo u cjelini.
Reagovanje MONSTAT-a na tekst Portala Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Internet portal „Portal analitika“ od 07.03.2017. godine, je objavio članak, pod naslovom „Novom metodologijom Monstata Crna Gora preko noći izgubila milion turista“. U tom smislu dajemo sljedeću ispravku:

Zavod za statistiku Crne Gore je shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike („Sl. List CG, br. 18/12“) i prema Godišnjem planu zvanične statistike za 2017. godinu (usvojen na sjednici Vlade Crne održanoj 29.12.2016. godine; „Sl. List CG, br. 6/17“), kao i EU Regulativi 692/2011, od 28.03.2017. godine započeo da na mjesečnom nivou objavljvuje podatke o broju dolazaka i noćenja turista u kolektivnom smještaju. Takođe, uvažavajući nacionalni interes za podacima o dolascima i noćenjima turista u privatnom smještaju, Zavod za statistiku će nastaviti sa prikupljanjem podataka, a isti će se po novoj metodologiji (razvoj i obuhvat novih administrativnih izvora) objavljivati na godišnjem nivou od 2018. godine (podaci za 2017. godinu).

Zaključuje se da se novom metodologijom nije „preko noći izgubilo milion turista“ kako glasi naslov teksta. Takođe, netačno je navedeno da „MONSTAT više neće obrađivati, a samim tim ni objavljivati broj turista koji u našoj zemlji boravi u privatnom smještaju“. Podaci će se objavljivati na godišnjem nivou ukupno (kolektivni plus privatni), dok će se na mjesečnom nivou objavljivati samo kolektivni.

Što se tiče podataka o broju dolazaka i noćenja turista u 2016. godini:

ukupno je ostvareno 1 813 817 dolazaka i 11 250 005 noćenja (kolektivni i privatni smještaj)

samo u kolektivnom smještaju u 2016. godini zabilježeno je 808 788 dolazaka i  3 521 897 noćenja

na sajtu Zavoda za statistiku objavljena je i serija podataka u kolektivnom smještaju od 2010. godine, u cilju uporedivosti podataka i u saopštenjima do kraja 2016. godine mogu se naći svi podaci kolektivnog i privatnog smještaja.

U januaru 2017. godine (kako je navedeno i u saopštenju br. 33, od 28.02.2017. godine „Dolasci i noćenja turista u kolektivnom smještaju - Januar 2017. godine“), ukupan broj dolazaka turista u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori iznosio je 18.085. Ovim podatkom nije obuhvaćen broj dolazaka turista u privatnom smještaju, što je navedeno i u okviru samog saopštenja, kao i u Metodološkom obrazloženju. Podaci za privatni smještaj biće obrađeni i objavljeni na godišnjem nivou početkom 2018. godine, za 2017. godinu, shodno novoj metodologiji.

Kada je u pitanju uticaj nove metodologije na “ekonomske efekte”, naglašavamo da razvojem nove metodologije obračuna privatnog smještaja obuhvatiće se svi novostvoreni administrativni izvori koji su nastali kao rezultat novih zakonskih propisa ili izmjene i dopune postojećih, a koji se na direktan ili indirektan način tiču oblasti turizma, odnosno statistike turizma. Naime, u procesu pristupanja EU, sve institucije u Crnoj Gori imaju svoju ulogu i odgovornost da primijene evropske standarde u zakonodavni i institucionalni okvir. Samim tim, novim zakonskim rješenjima ili izmjenom i dopunom postojećih stvaraju se uslovi za uvođenje novih administrativnih izvora podataka. To znači da cjelokupni razvoj sistema uslovljava i promjenu načina prikupljanja ili procjene podataka, i  Zavod za statistiku, kao glavni koordinator statističkog sistema, mora to i uvažiti. Na ovaj način Zavod za statistiku će primijeniti jedan integralni metod obračuna koji u svom obuhvatu ima sve raspoložive izvore podataka i fleksibilnost da uključi nove izvora koji mogu dati dodatnu vrijednost statistici turizma.

Statistika turizma ima posebnu vrijednost za obračun različitih ekonomskih pokazatelja, i drugih statistika, odnosno analiza. Podaci o ukupnom prometu turista (dolasci i noćenja) koji obuhvataju kolektivni i privatni smještaj biće dostupni na godišnjem nivou, uporedivi sa prethodnim podacima, odnosno godinama i neće imati negativan uticaj na „buduću turističku statistiku u Crnoj Gori“ i „ekonomske efekte ove industrije“, navodi se na kraju reagovanja MONSTAT-a.

 

Portal Analitika