Kultura

Preminuo Hilmija Ćatović, slikar pejzaža, samoće i beskraja

Akademski slikar Hilmija Ćatović, preminuo je u 84. u Novom Pazaru.
Preminuo Hilmija Ćatović, slikar pejzaža, samoće i beskraja
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj regionalno poznati umjetnik rođen je u Rožajama 1933. godine. Završio je slikarski odsjek Akademije primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1957. godine, u klasi prof. Vinka Grdana gdje je i magistrirao 1980. godine.

Bio je angažovan kao profesor te dekan na Fakultetu umjetnosti u Prištini, Fakultetu umjetnosti i dizajna u Nišu i u Novom Pazaru.

Samostalno je izlagao oko šezdeset puta, te na više od tri stotine kolektivnih izložbi. Učesnik je brojnih priznatih kolonija u zemlji i inostranstvu, dobitnik brojnih nagrada i priznanja za slikarstvo.

Djela Hilmije Ćatovića nalaze se u mnogim svjetskim muzejima i galerijama, kao i u privatnim zbirkama.

0803catovic1

- Hilmijino slikarsko djelo uobličava homogenu cjelinu preko koje umjetnik izražava human odnos prema svom okruženju – prirodi i čovjeku. Međutim, ono što ga čini jedinstvenim i prepoznatljivim jeste njegovo pejzažno slikarstvo… Kao slikar pejzaža pripada samom vrhu stvaralaca crnogorske savremene umjetnosti koji su se bavili ovim slikarskim žanrom. U atmosferi samoće i beskraja, on je otkrivao svijet prirode koji postaje projekcija njegovih duševnih, spiritualnih i vizibilnih senzacija. Emocije i sjećanja kao primarni faktor u pristupu fenomenu prirode postepeno su prelazila u emociju i znanje koji dolaze iz psiholoških dubina umjetnika. Dubljom analizom njegovih pejzaža možemo naslutiti prisustvo žena koji se manifestuje u psihološkom atributu poistovjećivanja čovjeka sa unutrašnjim pulsacijama prirode, ali i jasnu poruku stvaraoca modernog doba koji svoj likovni jezik temelji na principima autonomije umjetnosti – zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković u katalogu izložbe za njegovo posljednje predstavljanje u Podgorici.

Hilmija Ćatović biće sjutra sahranjen na Gradskom groblju u Novom Pazaru.

Foto: Prama Centar Berlin, RTCG

 

Portal Analitika