Društvo

Hrapović: Zdravstvena zaštita u Nikšiću da bude još bolja

Kvalitet zdravstvene zaštite u nikšićkoj opštini zadovoljavajući je, ali ne onakav kakav treba da imaju građani, ocijenio je ministar zdravlja Kenan Hrapović tokom radne posjete zdravstvenim ustanovama u Nikšiću.
Hrapović: Zdravstvena zaštita u Nikšiću da bude još bolja
Portal AnalitikaIzvor

On je najavio kvalitetnije angažovanje svih zaposlenih u zdravstvenom sitemu kako bi usluge podigli na veći nivo.

Prema njegovim riječima, problemi uočeni u nikšićkim zdravstenim ustanovama odnose se na opremljenost Opšte bolnice medicinskim sredstvima i opremom, kao i nedostatak kadra i edukacija, i doedukacija zaposlenih.

''Obaveza Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva je obezbjeđenje nedostajuće opreme, prije svega u operacionim salama Opšte bolnice, kako pacijenti iz Nikšića i susjednih Šavnika i Plužina, ne bi morali ići na liječenje u Klinički centar, kao i obezbjeđenje adekvatnih uslova rada doktorima u nikšićkim zdravstvenim ustanovama“, rekao je Hrapović.

On je saopštio da je dogovorena saradnja sa Kliničkim centrom Crne Gore u Podgorici koja predviđa dolazak specijalista iz te ustanove u Nikšić kako bi pacijenti u tom gradu imali kvalitetne operativne usluge laporativnim metodama iz ortopedskih, hirurških grana, očne i ORL dijagnostike. 

Hrapović je saopštio da su Ministarstvo zdravlja i Vlada obezbijedili sredstva za nabavku novog skenera u Opštoj bolnci što je neophodno zbog čestih kvarova i skupih opravki na postojećem aparatu.

''Raspisaćemo tender za nabavku u ovoj godini i nadam se da ćemo u kratkoj proceduri obezbijediti novi skener za dijagnostiku građana Nikšića, Plužina i Šavnika“, rekao je Hrapović. 

Prema njegovim riječima, pri kraju je procedura oko projekta energetske efikasnosti za Dom zdravlja u Nikšiću u kojem iduće sedmice počinje rekonstrukcija i zamjena stolarije, kao i pristupne rampe za invalidna lica.

Ministar je najavio da će vrlo brzo u naselju Rudo Polje početi gradnja dvije stambene zgrade za zdravstvene radnike sa po 35 stanova, za koje je u toku oglas za izbor najpovoljnijeg izvođača.

Govoreći o Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku, ministar je ocijenio da ta zdravstvena ustanova nema velike probleme, jer je veoma tehničko-tehnološki opremljena i kadrovski osposobljena, ali da nedostaje još zaposlenih.

''Neophodno je da u narednom periodu odredimo proritete u zapošljavanju ili edukaciji postojećeg kadra kako bi i to kvalitetno zaokružili“, rekao je Hrapović.

On je najavio redovne radne posjete Nikšiću i podsjetio da su prošle sedmice boravili i na jugu Crne Gore, u Ulcinju i Baru. 

Direktor Fonda zdravstva Crne Gore Sead Čirgić kazao je da je država prošle godine rebalansom budžeta podmirivala sve neizmirene obaveze zdravstvenih ustanova iz nikšićke opštine.

''Neophodno je uspostaviti bolji sistem kontrole i dogovorno voditi računa o finansijskim sredstvima, jer ove godine imamo znatno veći budžet nego prethodne“, rekao je Čirgić. 

On je kazao da očekuju brojne aktivnosti Doma zdravlja u Nikšiću kako bi se upostavio bolji sistem kontrole koji se prije svega odnosi na propisivanje i izdavanje ljekova i predlaganje bolovanja i ocijenio da je u tom gradu „neophodno obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“.

Direktor Doma zdravlja Veselin Bulatović kazao je da su čelnim ljudima zdravstvenog sistema predočili aktivnosti te zdravstvene ustanove i osnovne probleme sa kojima se susreću u radu kako bi ih zajedno riješili u cilju unaprjeđenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Bulatović je najavio skori početak realizacije značajnih projekata energetske efikasnosti i omogućavanja pristupa invalidnim osobama koji podrazumijeva izgradnju i tri lifta,o čemu su , kako je saopštio, danas imali sastanak sa izvođačem radova, predstavnicima podgoričke firme „Fidija“. 

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstva raazgovarali su sa predsjednikom nikšićke Opštine Veselinom Grbovićem koji je istakao „zadovoljstvo učinjenim u nikšićkom zdravstvu u proteklom periodu, posebno u pogledu modernizacije radnog i smještajnog prostora i naglasio dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama iz tog grada“. 

Grbović je kazao da je za lokalnu upravu „ zdravstvena zaštita građana jedan od prioriteta, zbog čega daju punu podršku budućim planovima i nastojanjima Ministarstva zdravlja da se u Nikšiću pružaju najkvalitetnije zdravstvene usluge“.

Portal Analitika