Politika

DF: Ne zanima nas naknadna pamet Rada Miloševića

Opozicione partije – DF, SNP, SDP i Demos nijesu se pokajale zbog odluke da bojkotuju izbore u Nikšiću, a izjavu šefa nikšićkog odbora GP URA Rada Miloševića da je bojkot greška, uglavnom doživljavaju kao njegov lični, a ne partijski stav. Predstavnici nikšićkih odbora tih partija za Pobjedu su kazali da je bojkot bio jedino moguće rješenje u trenutku kada je o tome donijeta odluka
DF: Ne zanima nas naknadna pamet Rada Miloševića
Portal AnalitikaIzvor

Odluka

Šef nikšićkog odbora DF-a Janko Milatović kazao je za Pobjedu da je odluka o bojkotu nikšićkih izbora bila jedini mogući potez u situaciji kada se pripremalo hapšenje lidera Fronta Andrije Mandića i Milana Kne- ževića. – Ne prihvatamo naknadnu pamet. Naša odluka je jedini mogući odgovor na pokušaj hapšenja dvojice lidera opozicionih partija. To što sad Milošević ima naknadnu pamet, to nas ne interesuje. Mislim da je to njegov lični stav, jer platforma koju je ponudio Dritan Abazović znači potpuno nešto drugo i korespondira sa dosta toga što je zastupao DF – rekao je Milatović. Prema njegovim riječima, treba zadržati minimum opozicionog jedinstva, jer je, kako je istakao, to jedini način da opozicija uspije u ostvarenju svojih zahtjeva.

– Jedino ćemo tako uspjeti da natjeramo DPS na ponovne izbore i na državnom i na lokalnom nivou – kazao je Milatović. Predsjednik nikšićkog odbora SNP-a Dragutin Raičević kaže za Pobjedu da je ,dobra odluka o neučestvovanju na nikšićkim izborima.

Ispravan potez

– Bojkot je ispravan potez. Organizovati izbore kada treba da hapse dva lidera opozicionih partija, nema smisla. Ostajemo na stanovištu da smo učinili pravu stvar – rekao je on. Prema njegovim riječima, stav Rada Miloševića ne znači mimoilaženje u opoziciji.

– Ne znam da li se radi o stavu lično Miloševića ili njegove partije. Ali, bez obzira na to, ne bih rekao da to može nešto da promijeni u opoziciji – dodao je on. Šef Odbora SDP-a u Nikšiću Željko Nikolić za Pobjedu kaže da se ispravnost odluke o bojkotu nikšićkih izbora ne preispituje u njegovoj partiji. – Odluka je donesena i važeća je, a stavove Rada Miloševića neću komentarisati – rekao je Nikolić.

Demos, kako je za Pobjedu kazala Anka Vukićević iz OO te partije, nema dilemu o ispravnosti odluke o bojkotu izbora u Nikšiću. – Nakon oktobarskog takozvanog državnog udara, ukidanja imuniteta dvojici opozicionih lidera mimo procedure na dan predaje izbornih lista, sve manje je razloga da se izađe na izbore u organizaciji DPS-a. DPS nije pokazao kreativnost već beskrupuloznost u obesmišljavanju izbora u Nikšiću i na takve izbore ne treba izlaziti. Vlast pokazuje da je spremna na sve i postavlja se pitanje šta možemo očekivati pred izbore u Herceg Novom – istakla je Vukićević. Ona nije željela da komentariše izjavu Rada Miloševića, jer, kako je rekla, Demos „ne komentariše izjave drugih opozicionih partija, ali ostaje otvoren za dogovor“.

Rudović: Bojkot stvar principa, ne trenutka

– Najava dijela opozicije da će učestvovati na izborima u Herceg Novom, čak uz poziv da se formira jedinstvena lista iako je ta tema odavno apsolvirana kao nerealna i bespotrebna, opravdano izaziva revolt. U tom kontekstu treba posmatrati izjavu Rada Miloševića – kazao je za Pobjedu Neđeljko Rudović, poslanik pokreta URA.

– Kao i u slučaju Nikšića, bilo bi uputno da opozicioni subjekti razmotre okolnosti i zajednički odluče da li opozicija treba da izađe na izbore u Novom. Teško je naći princip po kojem se ide na izbore u Herceg Novom 7. maja, a bojkotuje se Nikšić 12. marta - istakao je Rudović. Prema njegovim riječima, bojkot izbora u Nik- šiću, iako su očigledni svi rizici takvog poteza, bio je odgovor na namjeru DPS-a da inscenira novu vanrednu situaciju u Crnoj Gori hapšenjem dijela predstavnika opozicije. – Opozicija bi, da je prihvatila učešće na izborima u takvom ambijentu, faktički dala saglasnost na sve poteze DPS-a koji su polarizovali Crmu Goru i uveli je u produženo vanredno stanje.

Epilog su, kao što vidimo, sve češći primjeri utjerivanja straha prema svim oponentima i nekontrolisana moć uzurpatora vlasti. Bojkot je prvi korak ka otporu – rekao je Rudović. On je istakao da je bojkot stvar principa, a ne trenutka. – O bojkotu se ne može odlu- čivati uskostranački kada to odgovara samo jednom političkom subjektu. Oko bojkota cijela opozicija treba da ostane dosljedna i principijelna – dodao je Rudović.

Pobjeda

Portal Analitika