Politika

Marković: U Vladu pozivam sve osim DF!

Premijer Duško Marković gostujući u "Živoj istini" ponovo je pozvao građansku opoziciju da uđe u Vladu. Poziv, kako je kazao, važi za sve, osim za Demokratski front. Govoreći o učlanjenju NATO-u, premijer je kazao da Skupština ne mora da čeka preostale tri zemlje članice i njihovu ratifikaciju da bi ratifikovala Protokol.
Marković: U Vladu pozivam sve osim DF!
Portal AnalitikaIzvor

Vlada uradila sve što je obećala, iako nije igrala u uslovima fer pleja

Povodom stotinu dana Vlade premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je, u vanrednoj emisiji ''Živa istina'' autora Darka Šukovića da je Vlada na čijem je čelu uradila sve što je i obećala u predizbornoj kampanji.

''Ova Vlada nije imala ni dana vremena i prostora za političku i institucionalnu konsolidaciju. 2016. je bila obilježena stvaranjem uslova za fer izbore i stvaranjem uslova kako bi svi prihvatili taj rezultat izbora. Umjesto toga nastala je potpuna destrukcija ukupnog crnogorskog prostora i ambijenta koja se prije svega ogledala u bojkotu parlamenta''- kazao je premijer, dodajući da je sasvim jasno da glavni cilj bojkota nije ponavljanje izbora.

''Jasno je da je glavni cilj bojkota zaustavljanje crnogorskog puta u NATO, rekao je premijer, a prenosi portal Antene M.

Poziv važi za sve osim za DF

Upitan na koga je tačno mislio kada je pozvao građanski dio opozicije da dođe u Vladu, MArković je saopštio da misli na sve one koji žele dobro Crnoj Gori i nemaju ništa protiv njenog euroatlanskog puta.

''Dakle tu prije svega mislim na URA-u, Demos, SDP, Demokrate... Moj poziv ne važi za DF. Jer oni imaju glavni cilj da dođu na vlast na, da kažem revolucionaran način, ne poštujući pravila demokratije, ne priznavajući institucije''- kazao je MArković.

Dodaje da razumije laičku javnostm, pa čak i dio članstva partije kojoj pripada da je ponuda opoziciji gubljenje vremena i pokazatelj slabosti.

''Ali ja tvrdim i mislim da nije, ovo je samo pokazatelj snage Vlade, jer pokazujemo time koliko smo jaki i otvoreni za saradnju, dakle ovo nije poziv opoziciji da uđe u Vladu, nego prije svega da uđe u PArlament, da kažu kako oni vide vladu pa da o tome razgovaramo, ali, kao što sam već rekao, glavni uslov je da se vrate u Parlament gdje im je i mjesto''- kazao je Marković.

Nećemo upadati u njihove zamke!

Premijer je, upitan da li Vlada ide na ruku spin varijantama, nudeći opoziciji, koja zapravo pokušava da obesmisli pokušaj terorističkog napada na dan izbora, da uđe u Vladu, Marković je jasan- Neće upadati u zamke.

''Jasno je kojim se putem kreće crna Gora i zašto smo ponudili opoziciji da sarađujemo. Jer, koliko god da ste jaki, koliku god podršku da imate, nije to to kada nemate široki konsenzus o ključnim pitanjima za zemlju. Nećemo dozvoliti nikome da nas skrene sa puta kojim smo krenuli, jasno poručujem da država nije slaba. Država Crna Gora će potpuno snažno odbraniti sve ono što joj pripada. Jasno je da je na sceni prisutna organizovana kampanja, u koju je uložen veliki novac, a sve to s ciljem da budu kompromitovane crnogorske institucije. Mi smo svjesni toga, ali ne želimo i nećemo upadati u njihove zamke'', jasan je premijer.

Ne moramo čekati ratifikaciju u tri preostale države

Govoreći o učlanjenju  NATO-u, premijer je kazao da Skupština ne mora da čeka preostale tri zemlje članice i njihovu ratifikaciju da bi ratifikovala Protokol.

''Tu nema pravila, nema ograničenja. Dakle, Crna Gora ne mora da čeka svaku ratifikaciju, može, različito od procjene ili okolnosti da to uradi i ranije ako bi nas tajming tjerao na to. Važno je da se preostale tri ratifikacije obave u najkraćem roku, samo još jedno naimenovanje iz kabineta Trampa je prije našeg pitanja na dnevnom redu. Španija je takođe tu proceduru započela. Kod Holandije je slučaj sa njihovim procedurama, ne sa nama, ali vjerujem da će te procedure biti uklopljene u naš ukupni okvir'', kazao je Marković.

On je dodao da je sigura da će glasanje u parlamentu nositi odredjene bezbjedonosne rizike i da će snage koje se protive ulasku Crne Gore u NATO pokušati sa destruktivnim ponašanjem.

„Takve vrste ponašanja neće biti tolerisane. Nećemo nikom dati priliku da ugrozi naš put odnosno finalizaciju tog procesa'', kazao je Marković.

 

(Antena M)

Portal Analitika