Politika

Janović u Nikšiću: Unaprijediti sistem školskog sporta

Sistem školskog sporta nije na zavidnom nivou i u narednom periodu moraju se povući konkretni potezi kako bi se to promijenilo, ocijenio je ministar sporta Crne Gore Nikola Janović tokom radne posjete Nikšiću.
Janović u Nikšiću: Unaprijediti sistem školskog sporta
Portal AnalitikaIzvor

On je najavio potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom prosvjete, kako bi se talentovanoj djeci, koja bi se prepoznala i kroz školska takmičenja, omogućilo bavljenje sportom, navodeći da mnogi roditelji ne mogu platiti članarinu u sportskim klubovima.

“Ministarstvo sporta razmotriće učešće u sanaciji, adaptaciji i opremanju sportskim rekvizitima školskih sala, jer u mnogim školama ne postoje adekvatni uslovi za izvođenje nastave iz tog predmeta. U školskim salama fale i lopte, golovi, koševi, strunjače i drugo što je djeci neophodno kako bi mogli uz pomoć nastavnika da se bave sportskim aktivnostima”, kazao je Janović.

Janović je, govoreći o stanju u školama u Nikšiću, ukazao da veliku povoljnost pruža olimpijski bazen u Sportskom centru i da je neophodno da školarci besplatno prođu školu plivanja.

0703janovic2

“Planiramo da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, svu djecu sa teritorije nikšićke opštine pokušamo da naučimo plivanju i time damo svoj doprinos takvoj ideji koja do sada nije mogla da zaživi, jer nije bilo bazena”, najavio je Janović.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je da je plan da se djeci nižih razreda osnovnih škola obezbijedi besplatna škola plivanja, kako bi svi naučili da plivaju u ranoj životnoj dobi.

“Na tu ideju došlo se u dogovoru sa upravom Sportskog centra Nikšić, u čijem sklopu se nalazi bazen, a tu inicijativu podržalo je i Ministarstvo prosvjete. Na nekom zajedničkom sastanku sa ministrima sporta i prosvjete napravićemo detaljan dogovor kako bi ta ideja bila realizovana”, kazao je Grbović.

0703janovic

On je predočio da je razmatrana mogućnost saradnje i sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i da je planirana gradnja nedostajuće sportske sale u Nikšiću.

Prema riječima Grbovića, plan je da se što više djece i mladih bavi sportom kako bi kroz nekoliko godina Nikšić dobio nove vrsne sportiste, koji bi „branili boje Crne Gore”.

Tokom radne posjete Janović je obišao osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“ i „Braća Ribar“ Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i olimpijski bazen u Sportskom centru.

Foto: gov.me

Portal Analitika