Politika

Bečić: Crna Gora u političkoj i moralnoj krizi dugi niz godina

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i moralnoj krizi već duži niz godina, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, tokom sastanka sa delegacijom predstavnika Evropske unije na visokom nivou, koju je predvodio ambasador Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.
Bečić: Crna Gora u političkoj i moralnoj krizi dugi niz godina
Portal AnalitikaIzvor

Ova kriza, kako je istakao, počela je 2012. godine aferom Snimak koja nije imala svoj politički i pravni epilog, nastavila se 2014. godine pravosnažnim presudama za kupovinu ličnih karata od strane aktivista DPS-a, a kulminirala je 2016. godine kada se Specijalno državno tužilaštvo na sami dan izbora direktno umiješalo u izborni proces u Crnoj Gori.

Predsjednik Demokrata je naglasio da krunu sveopšte političke krize predstavljaju jednopartijski izbori u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, na kojima se direktno narušava nekoliko načela Ustava Crne Gore.

Bečić je predstavnike EU upoznao sa odlučnim stavom da Demokratska Crna Gora neće prekinuti bojkot sve dok se ne ispune dobro poznati uslovi opozicije.

“Ponavljanje parlamentarnih izbora, najkasnije zajedno sa predsjedničkim, kada bi se istovremeno održali i lokalni izbori u onim opštinama u kojima odbornicima ističe mandat u 2018. godini; pravno, političko i bezbjednosno razrješenje „državnog udara“; stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora i pravni epilog 170 prijava o povredama izbornih prava birača”, kazao je on.


 

Portal Analitika