Kultura

Edukativni performans "Etos" u Hercegovačkoj

Otvaranje edukativnog performansa “ETOS” umjetnice Sonje Vlahović Čomagić, održaće se večeras u 19 sati, u Hercegovačkoj br. 12 u Podgorici. Jubilarnih 30 godina stvaralaštva i povratka iz inostranstva u domovinu, ova umjetnica obilježava pilot projektom pod nazivom „ETOS“.
Edukativni performans "Etos" u Hercegovačkoj
Portal AnalitikaIzvor

Sonja Vlahović Čomagić je studije arhitekture i primjenjene umjetnosti završila u Zirihu, u Švajcarskoj. U arhitekturi je radila 12 godina aktivno, i uz to dizajnirala modele za prestižne inostrane modne kompanije.

Slikarstvo kao segment njenog rada, uslijedio je nešto kasnije. Po povratku u Crnu Goru pored brojnih modnih revija, organizovana je i prva samostalne izložba pod nazivom „Optimizam - Pesimizam“ 1997. godine u Perjaničkom domu, u Podgorici. Posljednja izložba „Rađanje iz pepela“ prikazana je 2003. godine u Crnoj Gori.

U okviru performansa biće prikazana djela i inovacije ove umjetnice, sa fokusom na ženske pletene kreacije. Od dana otvaranja, izložbeni prostor ce biti otvoren svakog radnog dana od 11.00h do 14.00h i od 18.00h do 21.00h, i subotom od 11.00h do 17.00h.

Cilj ovog pilot projekta jeste edukacija mladih ljudi i svih zainteresovanih u oblasti tehnika pletenja i heklanja. U zavisnosti od interesovanja, biće oformljene grupe koje ce naučiti različite tehnike kreativnog pletenja.

Moderan pristup tradicionalnom pletenju koje je ukorijenjeno u crnogorskoj kulturi, Sonja Vlahović Čomagić želi prenijeti na nove generacije, koristeći inovativne tehnike razvijene u proteklih 30 godina.

Portal Analitika