Svijet

Ruski čovjek, malo sjutra: Tramp okreće leđa Putinu

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa neočekivano je zaoštrila politiku prema Rusiji, što je izazvalo odobrenje jednog broja saveznika Vašingtona u Evropi, piše "Volstrit džurnal".
Ruski čovjek, malo sjutra: Tramp okreće leđa Putinu
Portal AnalitikaIzvor

List piše da je Trampova pobjeda na izborima u SAD "prvobitno izazvala radost u Rusiji i brigu u Evropi", ali da se sada raspoloženje mijenja za 180 stepeni.

- Za vrijeme kampanje i u periodu predaje vlasti, Tramp je govorio o Rusiji pomirljivim tonom i kritikovao NATO i druge saveze. Međutim, nakon stupanja na dužnost, imenovao je niz ključnih pomoćnika koji su pristalice oštre politike prema Kremlju. Kako se u početku činilo, oni su imali drugačije poglede od predsjednika. Tramp je i sam počeo više na riječima da podržava NATO, između ostalog za vrijeme obraćanja američkom Kongresu prošle nedjelje - konstatuje list.

Prema ocjeni lista, "prelazak administracije na neočekivano oštar kurs prema Rusiji bio je dočekan aplauzom u Evropi i izazvao brigu u Moskvi".

- Napredovali smo u izradi jedinstvene pozicije. Niko nije ostao ubjeđen da SAD namjeravaju da zaključe veliki dogovor sa Rusijom - navodi list riječi jednog evropskog diplomate koji je učestvovao u konsultacijama prošle nedjelje.

Novi američki predsjednik nalazi se pod velikim pritiskom zbog svojih prijateljskih komentara o Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu. Pored toga, njegovu "politiku otvaranja" prema Moskvi sabotirali su upravo ljudi kojima je dodijelio izuzetno važne pozicije u svojoj administraciji.

Prvo je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Majkl Flin lagao Trampa i potpredsjednika Majka Pensa da nije vodio razgovore sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, zbog čega je morao da podnese ostavku. Nedugo zatim, pojavile su se informacije da je kontakte sa Rusijom imao i novi državni tužilac SAD Džef Sešns. Ne treba zaboraviti ni šefa diplomatije Reksa Tilersona, nosioca Ruskog ordena kojim ga je odlikovao Vladimir Putin lično, kao ni bivšeg šefa kampanje Pola Manaforta, jednog od najbližih savjetnika svrgnutog ukrajinskog predsjednika i velikog Putinovog prijatelja Viktora Janukoviča.

Takođe, tu je i Trampov rat sa tajnim službama, koje i dalje ne odustaju od tvrdnje da je Rusija uticala na američke izbore, kao ni na sve veći broj curenja informacija iz Bijele kuće. Jednostavno, previše je pritisaka i afera da bi Tramp mogao da nesmetano nastavi sa svojim planom o otopljavanju odnosa sa Rusijom.

Portal Analitika