Društvo

Preko 50 odsto građana Crne Gore ima pozitivan stav prema EU podršci

U okviru projekta “Implementacijakomunikacionogakcionog plana” koji se sprovodi kroz tehničku podršku Operativnog programa za regionalni razvoj (OPRR) 2012-2013, sprovedeno je terensko istraživanje na uzorku od 1200 građana, radi mjerenja stepena upoznatosti sa projektima koje finansira Evropska unija, u opštinama Bar, Berane, Cetinje i Kolašin.
Preko 50 odsto građana Crne Gore ima pozitivan stav prema EU podršci
Portal AnalitikaIzvor

''Istraživanje je pokazalo da: Svaki drugi građanin Bara zna da je u toku realizacija projekta „Projektovanje i sanacija nesanitarnog odlagališta Ćafe”, a većina stanovnika Bara (88%) upoznata je sa tim da su u planu radovi na sanaciji dijela pruge Virpazar – Sutomore; Svega 21% građana Cetinja zna da je u toku sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka. To je najniži izmjereni stepen upoznatosti sa planom/realizacijom projekta u sve četiri opštine u kojima je rađeno istraživanje; Više od polovine građana Kolašina (62%) upoznato je sa tim da je u toku rekonstrukcija željezničke stanice Trebešica; Građani Berana, takođe u velikoj mjeri znaju za projekte koje u njihovom gradu finansira Evropska unija: izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (72%) i unapređenje sistema za vodosnabdijevanje (67%)'', saopšteno je iz Oprr-a.

Kako navode, podaci pokazuju da je građane ovih opština potrebno dodatno upoznati sa tim kako funkcioniše finansiranje projekata iz fondova EU. Naime, mali broj građana zna da se finansiranje projekata u sklopu OPRR 2012-2013 vrši tako što se 85% projekta finansira iz fondova EU, a 15% iz Kapitalnog budžeta Crne Gore. Iz tog razloga, pokrenut je veb sajt: www.ipa3.me, na kojem se građani Crne Gore mogu upoznati sa svim projektima u okviru OPRR 2012-2013, njihovim ciljevima i tokom implementacije.

Oni dodaju da ispitanici su uglavnom saglasni sa time da će pomenuti projekti pozitivno uticati na život u njihovoj opštini. Takođe, vjeruju da će ovi projekti imati dalekosežni pozitivni uticaj na čistoću opštine, stanje životne sredine, bezbjednost saobraćaja i turizam. 

Portal Analitika