Društvo

Sjutra Radionica ''Etika i sprječavanje sukoba interesa''

Članovi Odbora za ljudska prava i slobode zajedno sa članovima Odbora za antikorupciju učestvovaće na Radionici „Etika i sprječavanje sukoba interesa“, koja će se održati u Podgorici, 8. marta 2017. godine.
Sjutra Radionica ''Etika i sprječavanje sukoba interesa''
Portal AnalitikaIzvor

Radionicu organizuje Savjet Evrope u okviru Horizontalnog programa za Zapadni Balkan i Tursku – Projekta za borbu protiv ekonomskog kriminala u Crnoj Gori, a vodiće je ekspert Savjeta Evrope Quentin Reed.

Radionica predstavlja nastavak aktivnosti započetih sastankom predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode dr Halila Dukovića sa ekspertom Quentin Reed-om, održanim  
21. decembra 2016. godine, a čiji je cilj bio da ekspert  Reed prikupi informacije o praktičnoj primjeni regulatornog okvira za etiku i sprječavanje sukoba interesa kod poslanika i da definiše konkretne preporuke za unaprjeđenje. Njegova je procjena trebala biti upotrijebljena u cilju razvijanja smjernica za poslanike kako bi se doprinijelo ispunjavanju preporuka iz Izvještaja četvrte evaluacione runde GRECO-a.

Cilj Radionice je razmatranje pripremljenog Nacrta smjernica za poslanike, a koje bi trebalo da doprinesu unapređenju sprovođenja odredbi Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na sprječavanje sukoba interesa  i unapređenju sprovođenja Etičkog kodeksa poslanika. 

Nakon predstavljanja Nacrta smjernica, govoriće se o antikorupcijskim obavezama u Etičkom kodeksu, kao i ostalim obavezama poslanika i principima ponašanja. Jedna od tema biće i poštovanje Etičkog kodeksa poslanika i Poslovnika Skupštine Crne Gore. 

Radionica ce pružiti priliku učesnicima da podijele lična iskustva, kao i slučajeve iz prakse i da daju svoje predloge za konačnu verziju Smjernica.

Osim Radionice „Etika i sprječavanje sukoba interesa“ namijenjene poslanicima Skupštine, u okviru ovog Projekta organizuju se i radionice na istu temu za tužioce, sudije i policijske službenike. 

Portal Analitika